Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Eurotoire predstavlja „Anemone”

Album „Anemone”, rezultat evropskog projekta Eurotoire: Equaliser, objavljen je 3. aprila 2023, u digitalnom formatu.

Izvor: Saopštenje za medije / Magazin Etnoumlje

eurotoire anemone

Snimanje albuma Anemone u studiju, Projekat EU:EQ, Nikozija, 2022 (foto: Demetris Loutsios)

Nakon sedam meseci, ispunjenih ogromnim radom, svetlost dana je ugledalo dugo iščekivano izdanje Anemone. Reč je o drugom albumu nastalom u okviru projekta Eurotoire: Equaliser (EU:EQ), koji predvodi organizacija Louvana Records sa Kipra. Nihovo prethodno izdanje On a Red Thursday, objavljeno 9. marta 2022. godine, takođe je u osnovi imalo okupljanje ljudi iz raznih evropskih zemalja, sa ciljem zajedničkog stvaranja muzike.

Za razliku od tog prethodnog projekta, koji je obuhvatio samo kantautore, producente i muzičare (iz deset zemalja), novija verzija Eurotoire, okrenula se i profesionalcima u oblasti muzike i medija, tako da se u odabranom timu našlo šest muzičara i šest profesionalaca (takođe iz deset zemalja).

Album su najavila dva singla: „Terro Sangui” (27. februara) i „Chaos and Order” (16. marta).

Jedna od zanimljivosti albuma Anemone i On a Red Thursday jeste sam čin kreativnog udruživanja mladih ljudi, koji se do tada nisu poznavali, a kamoli sarađivali. Osim toga, za razliku od prvog albuma projekta, ovoga puta su u radu učestvovale isključivo žene.

Osnovni cilj projekta jeste pružanje podrške talentovanim ljudima, podsticanje njihove kreativnosti i pomoć u razvoju karijere.

Projekat EU:EQ je otpočeo rezidencijalnom sesijom u septembru 2022. godine, u Nikoziji, na Kipru, nakon što je putem konkursa odabrano šest mladih umetnica, poreklom iz nedovoljno zastupljenih evropskih regija.

anemone

Snimanje albuma Anemone u studiju, Projekat EU:EQ, Nikozija, 2022 (foto: Demetris Loutsios)

Na drugoj kreativnoj sesiji, u novembru, mlade autorke su se u „Studiju eleven63” bavile završnim snimanjima i doterivanjima pesama. Ovoj sesiji se pridružilo još šest žena, i to profesionalaca u oblasti muzike i medija (MMPs) odabranih na istom konkursu, koje su dale svoj doprinos promišljanju produkcije i promocije budućeg albuma, živo diskutujući o potencijalnim socijalnim i drugim vanmuzičkim apsektima izdanja.

Ovo okupljanje je pokazalo kako zajednički imenitelji, poput muzike i rodnog identiteta, mogu da spoje, zbliže i udruže 12 potpunih neznanaca.

anemone

Naslovnica albuma ”Anemone”

Prvi singl „Terro Sangui” je autorsko delo dve producentkinje: NoomRa (Bugarska) i colorgraphs (Grčka). Zasnovano je na potrebi da se sruše pojedini društveni i drugi čovekovi upitni konstrukti, te da se redefiniše naše postojanje, promeni stanja uma i utiče na strašnu sudbinu Zemlje i čovečanstva.

Drugi singl „Chaos and Order” predstavlja pokušaj umetnice da se oslobodi raznih, nametnutih očekivanja, dok se istovremeno suzdržava i sputava, ne uspevajući da sebe izrazi u punoj meri. Vodeći glas u ovoj zvučno nežnoj, ali semantički moćnoj baladi pripada hrvatskoj umetnici Fani Solomun, koja je kreativno udružena sa grčkom producentkinjom colographs i kiparskom kompozitorkom Andriom Mariom Kunom (Kounna).

Na albumu Anemone , dostupnom na mnogim platformama, nalazi se 10 numera: „Terro Sangui”, „Chaos and Order”, „Cat Caller”, „Another Day”, „Dancing With The Future”, „Sexy Sad”, „Natural”, „Yellow Dress”, „What Have We Done”, „Tell Me If You Need A Sign”.

EU:EQ Producentkinje-kantautorke: Santuria (Ukrajina), Andria Maria Kounna (Kipar), Colorgraphs (Grčka), Fani Solomun (Hrvatska), NoomRa (Bugarska), Rafaella Mespilo (Kipar)

EU:EQ profesionalci u oblasti muzike i medija: Maria Hadjiloizou (Kipar), Marija Vitas (Srbija), Monika Wk (Poljska/Španija), Tanya Korenika (Letonija/Estonija), Tereza Morich (Nemačka), Liza-Marie Peronne (Francuska)

Izvršni producenti: Andreas Trachonitis, Lefteris Moumtzis

Snimanje i miks: Studio eleven63, Kipar

Mastering: Yiannis Christodoulatos/Sweetspot Productions, Grčka

Naslovnica albuma i singlova: Demetris Loutsios

Dizajn: Philippos Vasiliades

. . .