Terro Sangui” – u susret albumu Anemone”

Pred nama je album „Anemone”, nekonvencionalan i uzbudljiv. Rezultat je evropskog projekta Eurotoire: Equaliser, koji teži razbijanju stereotipa i postavljanju novih standarda u muzičkoj industriji. Album će biti objavljen 3. aprila 2023, u digitalnom formatu, a muzički ga najavljuju dva singla. Drugi singl očekujemo sredinom marta, a prvi se pojavio upravo danas, 27. februara: „Terro Sangui”.

Anemone je drugi album nastao u okviru projekta Eurotoire: Equaliser (EU:EQ) pod okriljem kreativnog tima kiparske organizacije Louvana Records. Osnovni cilj projekta jeste pružanje podrške talentovanim ljudima, podsticanje njihove kreativnosti i pomoć u razvoju karijere.

Album je okupio šest producentkinja-kantautorki, koje su se hrabro upustile u zahtevan, izazovan, pa i iznurujući proces stvaranja, a da se prethodno nisu međusobno poznavale. Njihov prvi susret značio je i početak osmišljavanja muzike, stihova i aranžmana, od nule.

Projekat EU:EQ je otpočeo rezidencijalnom sesijom u septembru 2022. godine, u Nikoziji, na Kipru, nakon što je putem konkursa odabrano šest mladih umetnica, poreklom iz nedovoljno zastupljenih evropskih regija.

eu:eq

colorgraphs (desno) i NoomRa, EU:EQ, Snimanje u studiju, Nikozija, 2022 (foto: Demetris Loutsios)

Na drugoj kreativnoj sesiji, u novembru, mlade autorke su se u „Studiju eleven63” bavile završnim snimanjima i doterivanjima pesama. Ovoj sesiji se pridružilo još šest žena, i to profesionalaca u oblasti muzike i medija (MMPs) odabranih na istom konkursu, koje su dale svoj doprinos promišljanju produkcije i promocije budućeg albuma, živo diskutujući o potencijalnim socijalnim i drugim vanmuzičkim apsektima izdanja.

Ovo okupljanje je pokazalo kako zajednički imenitelji, poput muzike i rodnog identiteta, mogu da spoje, zbliže i udruže 12 potpunih neznanaca.

Prvi uvid u projekat/album „Anemone” publici donosi singl „Terro Sangui” – smeli prikaz iskustva savremene žene, tog spektra pritisaka, zadovoljstava, ograničenja, osvete…

„Terro Sangui” je autorsko delo dve producentkinje: NoomRa (Bugarska) i colorgraphs (Grčka). Zasnovano je na potrebi da se sruše pojedini društveni i drugi čovekovi upitni konstrukti, te da se redefiniše naše postojanje, promeni stanja uma i utiče na strašnu sudbinu Zemlje i čovečanstva.

terro sangui

NoomRa (desno) i colorgraphs, EU:EQ, Snimanje u studiju, Nikozija, 2022 (foto: Demetris Loutsios)

Drugi singl „Chaos and Order” predstavlja pokušaj umetnice da se oslobodi raznih, nametnutih očekivanja, dok se istovremeno suzdržava i sputava, ne uspevajući da sebe izrazi u punoj meri. Vodeći glas u ovoj zvučno nežnoj, ali semantički moćnoj baladi pripada hrvatskoj umetnici Fani Solomun, koja je kreativno udružena sa grčkom producentkinjom colographs i kiparskom kompozitorkom Andriom Mariom Kunom (Kounna).

Premijera singla „Chaos and Order” je zakazana za 16. mart.

Na albumu Anemone naći će se 10 numera: „Terro Sangui”, „Chaos and Order”, „Catcaller”, „Another Day”, „Dancing With the Future”, „Sexy Sad”, „Natural”, „Yellow Dress”, „What Have We Done”, „Tell Me If You Need a Sign”.

anemone

Umetnice koje su radile na albumu ”Anemone”, EU:EQ, Nikozija, 2022 (foto: Demetris Loutsios)

EU:EQ Producentkinje-kantautorke: Santuria (Ukrajina), Andria Maria Kounna (Kipar), Colorgraphs (Grčka), Fani Solomun (Hrvatska), NoomRa (Bugarska), Rafaella Mespilo (Kipar)

EU:EQ profesionalci u oblasti muzike i medija: Maria Hadjiloizou (Kipar), Marija Vitas (Srbija), Monika Wk (Poljska/Španija), Tanya Korenika (Letonija/Estonija), Tereza Morich (Nemačka), Liza-Marie Peronne (Francuska)

Izvršni producenti: Andreas Trachonitis, Lefteris Moumtzis

Snimanje i miks: Studio eleven63, Kipar

Mastering: Yiannis Christodoulatos/Sweetspot Productions, Grčka

Naslovnica albuma i singlova: Demetris Loutsios

Dizajn: Philippos Vasiliades

. . .