Novo ostvarenje Dua Franolić Gabrić

Ud i viola prirodno se prožimaju svojim toplim zvucima. To je muzika koja nastaje u trenutku i stvara magičnu atmosferu, baš kako je i zabeleženo na albumu TRIPTYCH

 

Udist Dražen Franolić i violinist i violist Emil Gabrić upravo su za Nota Bene Music izdali album TRIPTYCH koji se može čuti na svim relevatnim muzičkim platformama.

Duo Franolić Gabrić izvodi autorske kompozicije. Spajaju elemente tradicionalne orijentalne i balkanske muzike sa indijskom, džez, romskom i klasičnom muzikom, te spontano stvaraju nove muzičke forme.

Emil Gabrić je odrastao u Subotici. Uz klasično muzičko obrazovanje, Emilov muzički put obeležavaju i susreti s romskom, srpskom i mađarskom muzikom. Upisao je novosadsku Muzičku akademiju sa 16 godina, a studije violine nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1993. član je Paganini benda, a paralelno bio je i član Lada, snimio oko tri stotine pesama za razne izvođače, film, pozorišne predstave i televizijske serije. Uvek je hteo svirati violu pa je 2013. upisao i studije viole. Od 2017. član je The Kazetofona. Od 2020. član je trija Franolić, Ćulap, Gabrić. Dobitnik je nagrade Status 2020. godine.

Emil Gabrić, viola, Dražen Franolić, ud (arapska lauta). Foto: Doringo

Emil Gabrić, viola, Dražen Franolić, ud (arapska lauta). Foto: Doringo

Dražen Franolić, ud (arapska lauta) stvara i izvodi orijentalnu muziku, autorske kompozicije nastale pod uticajem arapske, balkanske, indijske i jazz muzike, koje uključuju improvizaciju. S trijom Franolić Ćulap Jovanović, u izdavačkoj kući Geenger Records objavio je dva albuma – Put (2016) i Faza (2019). S Kamenkom Ćulapom na udaraljkama (bendir, tar, dombek, udu) za istu je izdavačku kuću snimio i albume Bujrum (2013) i Česmu (2009). Sam je snimio meditativni album Melankolije (2011). Nastupao je na festivalima moderne, world i jazz muzike. Najznačajniju muzičku ostvario je sa bubnjarem i perkusionistom Hamidom Drakeom te saksofonistom i klarinetistom Assifom Tsaharom na Earwing Jazz Festivalu u KSET-u (Zagreb, 2003). S indijskim sviračem table Nimaijem Royem snimio je albume Live in SC (2006), Live in Cabahia (2007) i Live in Rijeka (2008). Albume Molobadži (2001) i Live in Golubovec (2002) snimio je sam na arapskoj lauti. S Viktorom Daldonom (didgeridoo) 2000. snima album C. S Vesnom Gorše na saksofonu i Juricom Ugrinovićem na udaraljkama snimio je album Waterfalls (1986) koji je dobio odlične kritike u njujorškom časopisu Ear. Za izdavačku kuću Jugoton snimio je albume Wonderland (1990) i New era of instrumental music (1991), a za Blind dog Records album Asgard Live (1993) koji je nominovan u dve kategorije za hrvatsku diskografsku nagradu Porin. Godine 1999. s Vesnom Gorše, Ahmedom A. Rahimom i Samom Busharom osniva sastav Earthbeats. S Vesnom Gorše iste godine snima Live in Lisinski, a tri godine ranije album Just a music (1996). Njegove laute izrađuje Alojzije Seder.

. . .