Onlajn izdanje festivala „Crossover Musicfest Na raskrsniciˮ

Poput mnogih drugih muzičkih manifestacija, loznički festival „Crossover MusicFest – Na raskrsniciˮ, takođe se, u svom drugom izdanju, seli na internet, 22. i 23. januara 2021. godine.

Izvor: Magazin Etnoumlje

crossover musicfest logo

Iako smo pre više od šest meseci na našem portalu najavili program „Crossover MusicFestaˮ, koji je trebalo da se održi krajem jula 2020. godine, ovo izdanje nije ostvareno prema planu, zbog restrikcija uvedenih tokom drugog talasa zaraze virusom COVID-19.

Jedan od najmlađih world music festivala u Srbiji, koji je u okviru svog prvog izdanja, u julu 2019. godine, imao međunarodni karakter i tri koncertne večeri, na početku ove godine će biti sveden na onlajn izdanje i dve večeri. No, takva su vremena… Organizatorima se ne može ništa zameriti. Naprotiv, možemo samo da pohvalimo njihovu želju da se sa publikom održi kontakt, uz nadu da će tokom leta biti moguće da se festival vrati na staro mesto, pred publiku željnu da uživo otkrije neka nova world music imena.

Prve festivalske večeri, u petak, 22. januara, sa početkom u 20 časova, nastupiće Jovan Maljoković Balkan Salsa Band. Poznati saksofonista je na deset albuma sa svojim sastavom dosledno spajao džez sa tradicionalnom muzikom. Iako je jedan od najpoznatijih domaćih džez muzičara, Maljoković jeste jednom nogom stalno u world music svetu.

crossover musicfest na raskrsnici

Sledeće veće, u subotu, 23. januara, u 20 časova, otvoriće petnaestogodišnji beogradski gitarista Aleksa Danić, koji iza sebe već ima zavidnu koncertnu karijeru. U drugom delu večeri, Danić će se, u nekim kompozicijama, prudružiti Triju Balkanske žice, domaćinima festivala.

Trio Balkanske žice je pre manje od mesec dana objavio svoj novi album Via Danube, za sopstvenu izdavačku kuću Starčević Production. Recenziju ovog albuma možete očekivati uskoro na našem portalu. Porodični trio je nastupao u većini evropskih zemalja, kao i u SAD i Kanadi. Muzika koju komponuju i izvode, smešta ih kako u gitarske manifestacije, tako i na world i džez festivale.

Program onlajn festivala „Crossover Musicfest – Na Raskrsniciˮ moguće je pratiti besplatno, na Jutjub-kanalu Starcevic Production. Direktni linkovi za praćenje biće postavljeni na sajtu festivala kao i na njihovoj Fejsbuk-stranici.