Dead Can Dance, prvi put u Srbiji

Izvor: WMAS

Legendarni Dead Can Dance prvi put dolaze u Srbiju u okviru turneje A Celebration – Life and Works 1980 – 2019. U organizaciji agencije „Charm Music” Dead Can Dance će održati koncert 28. juna 2019. godine u beogradskom Sava centru, što će biti i jedini nastup na prostoru bivše Jugoslavije.

Dead Can Dance. Promotivna fotografija

Dead Can Dance su 1981. godine u Melburnu osnovali Liza Džerard (Lisa Gerrard) i Brendan Peri (Perry). Muziku Dead Can Dance čini složen i zanimljiv mozaik više žanrova, muzičkog nasleđa različitih kultura i epoha, koji posebno boji prepoznatljivi glas Lize Džerard.

U dosadašnjoj karijeri izdali su osam studijskih i nekoliko koncertnih albuma. Njihove kompozicije su često korišćene u filmovima, a pažnju šire publike zadobili su nakon što je Liza Džerard u saradnji sa Hansom Cimerom komponovala i otpevala nekoliko pesama za potrebe filma Gladijator (2000).

Nakon niza koncerata tokom 2012/2013. godine, nova turneja usledila je početkom maja 2019. godine, nekoliko meseci po izdavanju njihovog poslednjeg albuma Dionysus (2018). Album je inspirisan mitovima o antičkom božanstvu Dionisu. Na turneji sviraju i materijal iz različitih razdoblja njihove bogate muzičke karijere.

Specijalni gost na koncertu biće izvanredni nemački perkusionista David Kukherman (Kuckhermann), koji je svoje znanje sticao od brojnih učitelja (Glen Velez, Behnam Samani, Ramesh Shotham, Ustad Fayaz Khan…). Vremenom je razvio sopstveni stil povezujući nasleđe udaračkih tehnika Irana, Indije, Turske, Evrope, Egipta i Afrike. Sarađivao je sa brojnim muzičarima poput Omara Faruka Tekbileka, Leventa Jildirima (Yildirim), Ahmada Al-Khatiba itd. Kukherman od 2011. godine svira i redak instrument hang i „porodicu“ hendpen instrumenata. Svirao je i na prethodnoj turneji Dead Can Dance-a, i nakon toga je nastupao sa Lizom Džerard na njenim koncertima.

Ovo je jedinstvena prilika da se u Beogradu čuju i pesme sa njihovih ranijih izdanja iz osamdesetih i devedesetih. Većina koncerata na turneji je rasprodata, dok je za beogradski ostalo još malo karata.

Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mestima Ticketvision-a, online na www.tickets.rs i na blagajni Sava centra.