Magazin Etnoumlje / Rubrika: Bez paradajza, molim!

Sevdah u Užicu

U noći Svetog Trifuna, 14. februara 2023, u intimnoj klubskoj atmosferi Gradskog kulturnog centra, užička publika imala je priliku da nakon dve godine ponovo uživa u koncertnom spektaklu grupe Mostar Sevdah Reunion.

Autor: Aleksandra Milikić

sevdah

Mostar Sevdah Reunion, Užice, Gradski kulturni centar, 2023 (foto: Milovan Prokić)

Već nakon prvih taktova čuvene sevdalinke „Lijepi li su mostarski dućani”, ovi slavni izvođači balkanskog bluza očarali su užičku publiku, koju su potom, do samog kraja vodili putem sevdaha (ljubavi).

Bogatom aranžmanskom postavkom, uz muzički promišljeni dijalog instrumentalnih i vokalnih deonica, izuzetni muzičari benda Mostar Sevdah Reunion su odabrane bisere sevdalinske i ciganske muzike obojili ritmovima balkanskog, američkog i mediteranskog podneblja i time jasno iscrtali svoj jedinstveni muzički izraz na world music sceni.

Iako je bend bio u manjem sastavu, dinamika koncertne atmosfere išla je uzlaznom putanjom, čemu je posebno doprinela izvanredna vokalna interpretacija mlade Antonije Batinić, te niz brojnih numera poput: „Grana od Bora”, „Snijeg pade na behar na voće”, „Put putuje Latif aga”, „Razbole se lijepa Hajrija”.

Nakon toga nesmetano su se nadovezivali ritmovi ciganske muzike, u kombinaciji sa specifičnom vokalnom tehnikom jodlovanja, te brojnim improvizacijama na klaviru, gitari i bubnjevima, zasnovanim na bluz, džez i indijskoj muzici (gitare su znale da zazvuče kao indijski instrument sitar), što je stvaralo smelu i uzbudljivu celinu sa različitim aksak ritmovima.

sevdah

Antonija Batinić / Mostar Sevdah Reunion (foto: Jasmina Pobrić)

Ovom prilikom užičkoj publici su bile ponuđene i numere sa dvanaestog albuma Lady Sings The Balkan Blues, iako je iz opravdanih razloga bendu nedostajao violinista Vanja Radoja, a koji je prema njihovim rečima jedan od glavnih nosilaca pesama novog albuma.

Album „Lady Sings the Balkan Blues” na TOP 10 listi Balkan Chart za 4. kvartal 2022.

Uz pratnju publike, bend je izveo nekoliko novih numera, inače veoma popularnih pesama: „Zapjevala sojka ptica”, „Mene majka jednu ima”, „Sejdefu majka buđaše”, „Teško meni u Saraj’vu samoj”.

lady sings the balkan blues

Antonija Batinić i Mišo Sandić / Mostar Sevdah Reunion (promotivna fotografija)

U odnosu na prethodna izdanja, tematska i interpretacijska ideja albuma Lady Sings The Balkan Blues fokusirana je na prikaz usamljene devojke koja peva o mračnoj i slepoj ljubavi. Reč je o pravom karasevdahu, tom svojevrsnom podžanru koji je vrlo zahtevan za izvođenje. No, vokalna solistkinja Antonija je i na ovakve izazove odgovorila sa lakoćom.

Prikaz albuma „The Balkan Autumn” MSR-a i Milutina Sretenovića Srete 

Svirka Mostar Sevdah Reunion-a je uvek jedinstvena i neponovljiva. U prilog tome ide i činjenica da se bendu pred kraj koncerta pridružio užički muzičar Miloš Milojević, koji je na usnoj harmonici odsvirao pesmu „Zenica Blues” grupe Zabranjeno pušenje, na čiji se ritam potom fluentno nadovezala pesma „Progovara lijepa Hajrija”. Pred sam kraj koncerta, uzburkane strasti stišale su se izvođenjem jedne numere grupe Pink Floyd.

Digitalna izdanja magazina „Etnoumlje” mogu se kupiti na sajtu „Novinarnica”

Muzički heterogenim repertoarom i izvođački maestralnim nastupom, grupa Mostar Sevdah Reunion uvek iznova održava svoje staro obećanje da će „cijeli svet znati za sevdah”.  Tome sam na užičkom koncertu bila svedok i ja, jedna od retkih predstavnika mlađih generacija, rođena krajem devedesetih godina 20. veka, u vreme kada je grupa Mostar Sevdah Reunion osnovana.

. . .

donacija poziv wmas