Mostar Sevdah Reunion: novi album, koncept, koncerti…

Dvanaesti album Mostar Sevdah Reunion-a pod nazivom „Lady Sings the Balkan Blues” , koji je svetlost dana ugledao sredinom novembra 2022, biće uvertira za novu turneju. Nakon fenomenalnih koncerata  održanih u decembru u Beogradu i Novom Sadu možemo ih uskoro čuti u Užicu  (Kulturni  centar, 14.02) i Novoj Varoši (Dom kulture „Jovan Tomić”, 15.02).

Izvor: Saopštenje za medije / Magazin Etnoumlje

lady sings the balkan blues

Antonija Batinić i Mišo Sandić / Mostar Sevdah Reunion (promotivna fotografija)

Priča o Mostar Sevdah Reunion-u počinje 1993. godine kada je Dragi Šestić, producent i bivši član benda, snimio ansambl na audio kasetu sa nekoliko numera, koja je distribuisana u ograničenom izdanju, u krugu njegovih prijatelja.

To su bila ratna vremena na Balkanu i povod za snimanje je bila želja da na jedan jedini trenutak zaboravimo sva zlodela i patnju. Zatim su dali obećanje da će „cijeli svijet znati za sevdah”, jednog dana kada dođe do kraja rata. Ispunili su obećanje i 1998. snimili svoj prvi album Mostar Sevdah Reunion. Od tog dana fasciniraju publiku gde god da dođu.

Album „Lady Sings the Balkan Blues” na TOP 10 listi Balkan Chart za 4. kvartal 2022.

Pesme na novom albumu Lady Sings the Balkan Blues govore o usamljenosti, devojci koja „usamljena leže i usamljena ustaje”, o starenju dok čekamo tu voljenu osobu, o „prvom koji joj je zapao za oko”, neželjenom, dogovorenom braku, željama i snoviva… O dubokoj ljubavnoj želji i čežnji.

mostar sevdah reunion

Mostar Sevdah Reunion (foto: Jasmina Pobrić)

U tematskom pogledu, album je prožet kara-sevdahom (mračna ljubav, beskrajna ili slepa ljubav), svojevrsnim podžanrom koji sa sobom nosi najdublje emocije i posebno zahtevno izvođenje. Poslednja pesma na albumu je nova, autorska, i snimljena je u sećanje na pokojnog pevača i prijatelja MSR-a, Milutina Sretenovića Sretu. Pesma Kad muzika prestane predstavlja ukras ovog albuma, sa posebnom, žalosnom simbolikom.

Prikaz albuma „The Balkan Autumn” MSR-a i Milutina Sretenovića Srete 

Na albumu je svirala redovna postava Mostar Sevdah Reunion-a: Mišo Petrović (solo gitara), Sandi Duraković (ritam gitara), Senad Trnovac (bubnjevi), Vanja Radoja (violina), Gabrijel Prusina (klavir), Marko Jakovljević (bas). Svoj doprinos su dali i specijalni gosti: Boris Vuga (harmonika), Ivan Sušac (truba) i Orhan Maslo (udaraljke). Dama koja je svojim glasom dala najvažniji pečat albumu je Antonija Batinić.

antonija batinić

Antonija Batinić / Mostar Sevdah Reunion (foto: Jasmina Pobrić)

Antonija  je devojka iz Kupresa, koja je postala popularna pevajući rok, džez i bluz, a sa Mostar Sevdah Reunion-om nastupa na koncertima širom regiona i sveta. I nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Ulaznice za predstojeće koncerte se mogu naći na blagajnama Kulturnog centra u Užicu i Doma kulture u Novoj Varoši „Jovan Tomić”.

. . .