Rubrika: Bez paradajza, molim!

Dead Can Dance – dugo očekivani beogradski susret

Osvrt na koncert sastava Dead Can Dance; Beograd/Centar „Sava”, 28. jun 2019. godine.

Autor: Danko Strahinić

Dead Can Dance, 28. jun 2019, Centar „Sava”, Beograd (foto: Danko Strahinić)

Posle skoro tri i po decenije čekanja, beogradska publika je imala prilike da 28. juna 2019. godine, u gotovo popunjenoj velikoj dvorani Centra „Sava”, čuje legendarni bend Dead Can Dance (DCD). Nastup u Beogradu deo je dvomesečne turneje pod nazivom A Celebration – Life and Works 1980 – 2019, koja predstavlja presek njihovog dosadašnjeg rada.

Uvod u koncert činio je dvadesetak minuta dug nastup nemačkog perkusioniste Davida Kukhermana (Kuckhermann). On je pokazao svoje umeće na instrumentu hangu, brazilskim zvečkama i malom defu, uz priču o poreklu svakog instrumenta i tehnikama sviranja.

Cela turneja osmišljena je tako da se predstavi stvaralaštvo iz ranijih faza benda, osamdesetih i devedesetih godina, a naročito one pesme koje nisu odavno izvedene, dok je bilo i onih koje su svirane po prvi put.

Lisa Gerrard / Dead Can Dance, 28. jun 2019, Centar „Sava”, Beograd (foto: Danko Strahinić)

Mnoge od kompozicija DCD odlikuju složeni aranžmani, te iz toga razloga prilikom izvođenja nekih od njih dominiraju klavijature. Ipak, mnoge pesme ukrašavaju zvukovi jancina (kineskog cimbala), koji je svirala Liza Džerard (Lisa Gerrard), Brendanove gitare i buzukija, te brazilskog jednožičanog instrumenta birimbaa, brojnih perkusija, koje su svirali ostali muzičari multiinstrumentalisti.

Liza Džerard je svojim izuzetnim interpretacijama pokazala da je u punoj pevačkoj formi. Brendan Peri (Perry) je sigurnim i setnim baritonom otpevao klasike benda.

Publika je zdušnim pljeskanjem, glasnim povicima i zvižducima pozdravljala izvođenje svake pesme. Ovo je u više navrata izmamilo Lizine osmehe i poljupce, a Peri se osmehom i rečima zahvalio prisutnima.

Dead Can Dance, 28. jun 2019, Centar „Sava”, Beograd (foto Danko Strahinić)

Na dvadeset pesama dugoj set listi našle su se: Anywhere Out Of The World, Mesmerisim, Avatar, In Power We Entrust the Love Advocated, Bylar, Xavier, Winds that shakes the Barley (koju mnogi smatraju irskim tradicionalom), Sanvean, Yulunga (Spirit Dance) i jedina sa novog albuma Dance of the Bacchantes. Publiku je najviše dirnulo izvođenje pesama Host of Seraphim, Song of the Siren i Cantara, koja je bila i vrhunac koncerta. Pesmom Severance završio se skoro dva sata dug prvi, a nadajmo se ne i poslednji, koncert DCD u Beogradu.