Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Svetski muzički zanos: 6. „World Music Fest Zeman” u Novom Pazaru

Šesti World Music Fest Zeman biće održan u Novom Pazaru, od 1. do 3. avgusta 2023. godine.

Izvor: Saopštenje za medije / Magazin Etnoumlje

zeman fest 2023

Program predstojećeg, šestog izdanja World Music Festa Zeman, građanima Novog Pazara, Srbije, ali i čitavoj regiji donosi svetski muzički zanos. Otvaranje, 1. avgusta, rezervisano je za koncert grupe Mostar Sevdah Reunion.

Ovaj legendarni sastav je već 25 godina aktivan na sceni, kako domaćoj, tako i internacionalnoj. Tema njihovog poslednjeg albuma Lady Sings the Balkan Blues je karasevdah (tamna ljubav, beskrajna ili slepa ljubav), specifični podžanr sa najdubljim emocijama i posebno zahtevnim izvođenjima.

lady sings the balkan blues

Mostar Sevdah Reunion (promotivna fotografija)

Na albumu su svirali redovni članovi MSR-a: Mišo Petrović (solo gitara), Sandi Duraković (ritam gitara), Senad Trnovac (bubnjevi), Vanja Radoja (violina), Gabrijel Prusina (klavir) i Marko Jakovljević (bas), a kao gosti su se pojavili: Boris Vuga (harmonika), Ivan Sušac (truba) i Orhan Maslo (udaraljke). Dama koja je svojim glasom oživela album je Antonija Batinić, koja se pridružila bendu krajem 2017. godine.

Prikaz koncerta sastava Mostar Sevdah Reunion, održanog u Užicu, 14. februara 2023.

U okviru Zeman Festa, 2. avgusta održaće se takmičenje u izvođenju tradicionalne muzike Balkana, Glas Zemana. Osam finalista, prethodno izabranih putem konkursa, takmičiće se za vredne novčane nagrade.

Iste noći, 2. avgusta nastupiće Cecilia Barra & Lost Generation(s). Ova mlada italijanska pevačica, gitaristkinja i kompozitorka poznata je po svom inovativnom pristupu savremenom džezu i neo-soulu. Sa strašću za proširivanje horizonata ovih žanrova, Ćećilija je svoju kreativnost podigla na visoki umetnički nivo kada je tokom svog vremena usavršavanja na Berklee College of Music osmislila projekat Lost Generation(s).

Na sceni se Ćećiliji pridružuje grupa izuzetno talentovanih muzičara sa tri kontinenta: Felipe Ribeiro iz Brazila (klavijature), gitarista Imam Hamdani (SAD), Manos Stratis (Kipar) na basu i Juan Pablo Arias iz Kolumbije, na bubnjevima.

vasil i damir

Koncert Damira Imamovića i Vasila Hadžimanova, World Music Fest Zeman, Novi Pazar, 2019 (foto: Samir Delić)

Koncertom sarajevske grupe Helem Nejse, 3. avgusta, biće zatvoren šesti Zeman Fest. Ovaj jedinstveni svestrani umetnički kolektiv nastao je kao potreba mladih, talentovanih studenata da „zaurlaju” kroz medijski prostor i demonstriraju svoje muzičke, glumačke, spisateljske i produkcijske talente. Ne tako davne 2014. godine, okupirali su radijski eter Bosne i Hercegovine i lansirali svoju prvu radijsku emisiju Helem Nejse Radio Show, koja je u vrlo kratkom vremenskom periodu postala najslušanija emisija u državi.

Tokom rada na sadržaju emisije kolažnog karaktera, nastajali su razni igrani i satirični skečevi, koji su nedugo zatim rezultirali prvom autorskom teatarskom predstavom izvođenoj u prepunom sarajevskom Kamernom Teatru 55, te pesme u hip hop-rege maniru, koje su našle put do prvog, mnogi bi rekli, klasik albuma Go u Gostima (2017).

Tekstovi njihovih pesama su ljubavni, socijalno angažovani, inspirisani stvarnim likovima i događajima u društvu i neposrednoj okolini, neretko sadrže i pokoju duhovitu doskočicu, a mnogi stihovi su vremenom postali ustaljeni deo urbanog slenga u BiH.

Šesti Zeman Fest je podržan od strane Ministarstva turizma i omladine Srbije, Grada Novog Pazara i Kulturnog centra Novi Pazar.

. . .