TAMO GORI – USKORO NOVI ALBUM DUNJE KNEBL I GRUPE KOLOLIRA

 Izvor: WMAS

Jedan od najagilnijih izdavača u regionu, zagrebački „Geenger Recordsˮ uskoro će objaviti treći album istaknute hrvatske umetnice Dunje Knebl i sastava Kololira, pod nazivom Tamo gori.

dunja knebl & kololira

Dunja Knebl & Kololira, Koncert u klubu „Močvaraˮ, Zagreb, 2018 (foto: Doringo)

Na novi album Dunje Knebl i benda Kololira čekamo nestrpljivo i radoznalo. Jer, skoro pet godina je prošlo od prethodnog izdanja I Mara i cvetje (Kopito Records, oktobar 2015). U međuvremenu je došlo i do nekih izmena u sastavu grupe.

Svojim trećim diskografskim poduhvatom, Dunja i Kololira referišu, makar nazivom, na prvenac Tamo doli (Dancing Bear, 2013). Ovaj put, sa albumom Tamo gori – koji će zvanično da se pojavi u digitalnom obliku 15. maja 2020 – zahvataju, pak, iz jedne šire posude: „jedanaest pjesama iz više zemalja na različitim jezicima pričaju priču o čovjekovoj večitoj borbi i o preprekama na putu prema sreći i ljubavi, uz paradoks da prepreke u našim životima najčešće stvaramo mi samiˮ, kako je istaknuto u obaveštenju za medije.

tamo gori

Naslovnica albuma „Tamo goriˮ Dunje Knebl i grupe Kololira

Podsetimo na to da je Dunja Knebl „portretisanaˮ u broju 29 (2016) magazina „Etnoumlje”, povodom drugog albuma grupe Kololira i atmosfere slavljenja Dunjinog sedamdesetog rođendana. Izgledalo je u jednom trenutku da će Kololira prestati sa radom, Dunja je od tada objavila čak tri albuma. Jedan od njih, trostruki, naslovljen 33 balade (Geenger, 2017), takođe je predstavljen u našem magazinu, u vidu recenzije objavljene u 31. broju (2017).

Ovaj povratak saradnji u okviru grupe Kololira, koja donosi tradicionalne pesme iz Engleske, Ukrajine, Rusije, Sjedinjenih američkih država, Hrvatske itd, samo pokazuje da ni sa pune 74 godine Dunjina kreativnost i energija ne popuštaju.

dunja knebl

Dunja Knebl, Koncert u klubu „Močvaraˮ, Zagreb, 2018 (foto: Doringo)

Album Tamo gori je snimao, miksao i mastering uradio zagrebački muzičar i producent Doringo, u „Slamasonik studijuˮ, u periodu od novembra 2018. do marta 2020. godine.

Još nešto – pažljivo pratite naš portal, jer ćete uskoro imati priliku da više pročitate o aktuelnom radu Dunje Knebl.