Veče izvornih narodnih pesama

Na Večeri izvornih narodnih pesama, koje nas očekuje 30. oktobra 2019. u Kolarčevoj zadužbini, nastupiće Srđan Asanović i Jelena Vasin Kekić.

Izvor: WMAS

srđan asanović

Srđan Asanović, interpretator srpske tradicionalne pesme (foto: Nerad Rade)

Srđan Asanović (1985), etnomuzikolog i vokalni interpretator, godinama unazad promoviše srpsku tradicionalnu pesmu. I dok je nekada bio prepoznatljiv po solo izvođenjima – što je, između ostalog, rezultiralo i albumom Nišnu se zvezda niz vedro nebo (2012) – u kasnijim godinama ga neretko srećemo u kombinaciji sa zvukom klavira, te kao poklonika svojevrsnog stila, koji svet seoske narodne tradicije spaja sa formom romantičarske solo pesme za glas i klavir.

Jedan od novijih Asanovićev projekat donosi saradnju sa pijanistkinjom Jelenom Vasin Kekić (1987) iz Novog Sada. Dvoje umetnika – koji su svoj prvi zajednički celovečernji koncert, sa drugačijim programom, održali u januaru ove godine u Matici Srpskoj u Novom Sadu – predstaviće u Beogradu, u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine, 30. oktobra, sa početkom u 18 časova, program pod nazivom Veče izvornih narodnih pesama, prema zapisima Vlastimira Pavlovića Carevca (1895 – 1965).

jelena vasin kekić

Pijanistkinja Jelena Vasin Kekić (promotivna fotografija)

Reč je o pažljivo koncipiranom programu, sastavljenom od pesmama iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, koje je pre mnogo decenija, izvanrednom interpretacijom i mudrim aranžmanima, proslavio legendarni šef Narodnog orkestra Radio Beograda, poznat i po nadimku Car, čovek izoštrenog sluha i retkog osećaja za duh narodne pesme.

Organizator je Centar za muziku Kolarčeve zadužbine. Ulaz na koncert je slobodan.