U susret nastupu „Koturovića”

Vredno, ugledno, nasleđu duboko posvećeno Kulturno-umetničko društvo Dimitrije Koturović održaće koncert u Dorćol Platz-u, 19. marta 2022, sa početkom u 20 časova. Koncert je deo proslave jubileja Društva, koji krasi ovu godinu.

Izvor: Magazin Etnoumlje

dimitrije koturović

KUD „Dimitrije Koturović“, Koncert, Beograd/Narodni muzej, 2019 (foto: Dragan Petrović)

Kulturno-umetničko društvo Domitrije Koturović je osnovano 12. novembra 1967. godine u beogradskom naselju Rakovici, te ubrzo postalo član Saveza kulturno-umetničkih društava Beograda. Od 2005. godine, Društvo je i član CIOFF-a (Međunarodni savet organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture).

U okviru Društva pokrenute su četiri glavne sekcijeAnsambl narodnih igaraNarodni orkestarAmatersko pozorište „KOT Teatar” Tradicionalno pevanje. Pored negovanja, istraživanja i promovisanja tradicionalne kulture i bogatog, raznovrsnog folklornog nasleđa, društvo Dimitrije Koturović veliku pažnju poklanja i pedagoškom radu i edukaciji, sa zdravom željom ka stalnom podmlađivanju Društva, te obezbeđivanju budućnosti tradicionalnog plesanja, sviranja i pevanja.

Društvo Dimitrije Koturović ove godine obeležava 55 godina postojanja i rada. U Centru za kulturu Rakovica su krajem februara imali koncert u okviru projekta #kotART, a u toku su dogovori oko nekih narednih nastupa, među kojima su planirani: Koncert povodom svetskog dana igre Naša igra. Naš život u Narodnom pozorištu (scena Raša Plaović; april), Svečana akademija povodom 55 godina drustva u Narodnom pozorištu (novembar), te Otvaranje izložbe posvećene radu društva u proteklih 55 godina i njegovom uticaju na razvoj kulture u Rakovici (Centar za kulturu Rakovica, novembar).

Ono što su nam Koturovići pripremili za 19. mart jeste vokalno-instrumentalni koncert tradicionalne muzike, na kom će se predstaviti ženska i muška grupa pevača, zajedno sa narodnim orkestrom.

„Sa ogromnim zadovoljstvom i iščekivanjem se spremamo za ovakav koncert, posle tri godine, i to u jedinstvenom prostoru koji je krajnje neuobičajen za izvedbe ovog tipa. Publika će moći da uživa u raznovrsnom repertoaru, sačinjenom od pesama sa teritorija gde žive Srbi, dakle sa prostora Srbije, ali i iz regiona” – kaže za Etnoumlje Višnja Karaklajić, vokalni pedagog u KU-u Dimitrije Koturović i solista u Nacionalnom ansamblu Kolo.

Ulaz na koncert je besplatan.

. . .