Koncert tradicionalne muzike

Izvor: WMAS

KUD „Dimitrije Koturovićˮ i tradicionalna narodna pesma i svirka u Narodnom muzeju u Beogradu, u petak 15. marta 2019.

Svečani koncert u Sava centru povodom 50 godina KUD-a „Dimitrije Koturović”, 2018. Foto: Milovan Ilić

Ženska i Muška grupa pevača KUD-a „Dimitrije Koturovićˮ, uz učešće solista na tradicionalnim instrumentima (gotovo svi, takođe, iz redova ovog Društva), podariće beogradskoj publici Koncert tradicionalne muzike. Za poklonike autentičnog narodnog muzičkog jezika, biće to prilika za uživanje u tradicionalnom zvuku, katkad magnetski privlačnom, a nekad i čudnovatom, kao i za prepuštanje glasovima odnegovanim pod okriljem priznatog KUD-a iz beogradskog naselja Rakovica.

Svečani koncert u Sava centru povodom 50 godina KUD-a „Dimitrije Koturović”, 2018. Foto: Milovan Ilić.

Publiku u petak očekuje bogat i raznovrstan program, kako saznajemo od vokalnog pedagoga Višnje Karaklajić:

– Kao i na svakom koncertu, trudimo se da izvedemo program koji će najbolje da prikaže šarolikost muzičkog nasleđa, pre svega srpskog, ali uz osvrt i na tradiciju nacionalnih manjina. Pesme i vokalno-instrumentalne numere koje se nalaze na repertoaru obe grupe, poreklom su sa svih prostora gde žive odnosno gde su živeli Srbi. Nije reč, dakle, samo o pesmama iz Srbije, već i iz okolnih zemalja. Izvešćemo i ponešto iz miljea tzv. radijskih pesama, tj. stilizovane narodne muzike, decenijama razvijane u Radio Beogradu. Zapravo, program u petak ćemo i započeti pesmom „Raslo mi drvo javorovo” prema izvođenju slavne Radmile Dimić.

Samostalni koncert pevačkih grupa KUD-a „Dimitrije Koturović” u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, 2016. Foto: Katarina Ćirković

Sekcija tradicionalnog pevanja u Kulturno-umetničkom društvu „Dimitrije Koturović” počela je sa radom 2004. godine pod rukovodstvom Andrijane Jovanović. U narednim godinama nižu se eminentni vokalni pedagozi (Svetlana Krstić, Maja Radivojević, Marina Bogdanović). Od 2012. godine rad sa grupom preuzima Višnja Karaklajić, vokalni solista Nacionalnog ansambla „Kolo”.

Osnovni cilj osnivanja ove sekcije je bio upoznavanje mladih ljudi sa jedinstvenim vokalnim nasleđem Srba, kao i samo čuvanje i prezentovanje srpske tradicije. Zahvaljujući višegodišnjem radu vokalnih pedagoga, kao i volji i posvećenosti mladih pevača, muška i ženska grupa su imale brojna gostovanja i koncerte, u zemlji i inostranstvu.

Samostalni koncert pevačkih grupa KUD-a „Dimitrije Koturović” u Etnografskom muzeju u Beogradu, 2017. Foto: Katarina Ćirković

Pevačke grupe su ostvarile više samostalnih koncerata u raznim eminentnim prostorima kao što su: Etnografski muzej u Beogradu (2017), Konak kneza Miloša (2015), Galerija „Progres” (2004), Galerija Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica (2016), kao i brojne nastupe u okviru različitih manifestacija („Oplenačka berba” u Topoli, „Etno glas” u Pančevu, itd).

Koncert u Narodnom muzeju počinje u 20.30, a ulaz je slobodan.