PROJEKAT: PORTRETI ŽIVIH LJUDSKIH RIZNICA, 2021 (2)

Miloljub Šaković – Šako: Snaga pesme i čoveka

Nastavljamo niz od deset članaka o živim ljudskim riznicama. Tekstovi su deo projekta Portreti živih ljudskih riznica, koji je finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Prvih pet tekstova je objavljeno krajem septembra u 34. štampanom izdanju magazina „Etnoumlje”  dok je narednih pet ostavljeno za 35. izdanje časopisa. Naš drugi portret: Miloljub Šaković – Šako iz sela Burađa kraj Nove Varoši. Okosnica priče je arhaična pesma izvika.

Autor: Marija Vitas

miloljub šaković šako

Miloljub Šaković – Šako pored svog 14. fiće, 2019 (foto: Marija Vitas)

Šeset godina pjevam. Ja, Maki, nikad nisam promuk’o. Što se tiče pesme, mogu dosta da izdržim. Što više pevam, više izoštrim grlo” – objasnio mi je Šako u jednom od naših brojnih razgovora, vođenih uživo ili preko telefona. A najlepše smo razvezli priču tokom leta, u trpezariji njegove čiste, uredne kuće, ženskom rukom održavane. Ali, žene nema. Šako je samac.

Njegovo pevanje godinama pratim, u raznim prilikama i na različitim mestima. Najviše puta smo se sretali u Rožanstvu, na saboru Bez izvora nema vode. I uvek bih se iznova iznenadila sposobnošću ovog čoveka da peva tokom čitavog dana, a da ne dođe do zamora u glasu. Snažan, krupan čovek, od stene odvaljen – stamen je i u pesmi. Jer, pesma je u njemu, u genima, krvotoku, duši, detinjstvu, odrastanju, svakodnevnom životu… Pesma je u njemu kao nepresušni izvor. Stoga, poput pesme, kao da ni sam glas ne može da se potroši.

Za pevača manje snage, Šako kaže da „u pesmi je podmukao”, budući da „vazduh uzima mučki, pa kvari pesmu, jer ne može da iznese pesmu, nema kapacitet”.

’Oćemo li da kliknemo?

Miloljub Šaković je iz sela Burađa, blizu varošice Kokin Brod, opština Nova Varoš. Ovaj kraj je čuven po pevanju iz vika – starijoj dvoglasnoj tradiciji u heterofono-bordunskom obliku. Pesma izvika ili iz vika (drugi pisani oblik termina, kao zvaničan, polako potiskuje prvi, a koji je, pak, bliži lokalnom dijalektu) jeste neraskidivi deo Šakovićeve ličnosti. Baš kao i stalno mešanje ekavice i ijekavice u govoru, tako karakteristično za stariji živalj zapadne Srbije.

Preuzmite ceo članak „Snaga pesme i čoveka” (Portret: Miloljub Šaković – Šako) u PDF formatu

. . .