PROJEKAT: PORTRETI ŽIVIH LJUDSKIH RIZNICA, 2021 (4)

Nenad Jovanović – Deda Neda : Gde caruje rumenka

Jedan od naših rizničara, Nenad Jovanović, iz svrljiškog je kraja. On je cenjeni nosilac i pronosilac lokalnog sviračkog nasleđa, ali i majstorstva izrade tradicionalnih instrumenata. Sa posebnom naklonošću govori o gajdama… Priča o deda Nedi, našoj četvrtoj temi u okviru projekta Portreti živih ljudskih riznica, finansiranog sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, objavljena je najpre krajem septembra u 34. štampanom izdanju magazina „Etnoumlje” .

Autor: Ivana Ljubinković

nenad jovanović

Nenad Jovanović – Deda Neda svira na štapu, Svrljig, 2021 (foto: Ivana Ljubinković)

Nenad Jovanović, deda Neda od milja, poslednji je svrljiški gajdar starog kova. Njegov život neodvojiv je od muzike. O tome su više puta pisale i novine, hvaleći ne samo njegovo umeće sviranja, već i pravljenja instrumenata – uz troglasne gajde, tu su još duduk, okarina i razne druge svirale.

Upoznajemo se u selu Đurinac, nadomak Svrljiga, gde dolazi „pod punom opremom” – uz pomenute instrumente nosi i par štapova, zapravo, prerušenih svirala. Vrlo brzo će ih sve s lakoćom zasvirati. Pod samo naizgled teškim prstima okarina će poput ptičice pevati, frula poletno „zviždukati” kolo, dok će gajde, nalik nekim rustičnim pretečama orgulja, obasuti celu prostoriju svemoćnim zvukom.

Sa sobom je doneo i impresivnu kolekciju diploma i fotografija sa putovanja. Na slikama se, uz njegovu, šarene nošnje muzičara iz Indije, Kine, sa Tajlanda, iz Makedonije, Italije… U pitanju je svetska folklorna smotra u Mađarskoj, 2004. godine, koja mu je ostala u posebno lepom sećanju, kao i druženje sa ljudima iz raznih krajeva sveta. Pitam ga šta je svirao tom prilikom i dobijam očekivani odgovor – čuvenu svrljišku rumenku, svojevrsnu ličnu kartu ovog kraja. Priseća se i neprospavanih dana u Makedoniji, priče sa strancima, kao i oduševljenja publike koja ga je, nakon nastupa, nosila.

Preuzmite ceo članak „Gde caruje rumenka” (Portret: Nenad Jovanović – Deda Neda) u PDF formatu

. . .