Magazin Etnoumlje / Rubrika: Uši pišu

Balkan Taksim : Disko Telegraf

Buda Musique, 2021

Komunikativni elektrificirani etno

Autor: Aleksandar Mitrović Acart

balkan taksim disko telegraf

Disko telegraf je aktuelni, psycho-roots album, već internacionalno prepoznatog sastava Balkan Taksim.  Najavljivana singlovima, a kasnije zaokružena u celinu, iza koje je stao čuveni Buda Musique, ova ploča uvodi slušaoca u magijsko-ambijentalni vorteks. Onakav, koji nad beat-ove i mrsne bas linije bliske Massive Attack-u nadziđuje dobro proučeni organski zvuk. Onakav, iz koga isplivavaju utvare i vile prošlosti u poljupcu sa električnom stolicom.

„Cartes postales” jeste sajko stvar na srpskom jeziku. Glas, koji u fatalistično-postapokaliptičnom tonu pripoveda kroz megafon, jeste vertikalna sredina matrice. Ritmička razuđenost aranžmana je postignuta svedenim elektro udaraljkama i basom dugih nota. Iznad njih plutaju slojevi psihotičnih sint tepiha i teme zadojene Bliskim istokom.

Album „Disko Telegradˮ među junskim preporukama rubrike „Diskografska planetaˮ za slušanje majskih izdanja

U kompoziciji „Anadolka” opet detektujemo nesakrivane uticaje naških nasleđa. Nad plivajućim sint-basom se u početku javljaju sevdaški uzdasi, koji će prerasti u tetrakordalnu melodiju, koja donosi tekst:

Oj, djevojko Anadolko, budi moja ti

Oj, djevojko Anadolko, budi moja ti

Ja ću tebi sevdalinke pjesme pjevati

Ja ću tebi sevdalinke pjesme pjevati

Ceo vajb ove numere jeste autentičnog, lento-brižnog raspoloženja. Tekst, koji privoljava krasnu Anadolku da razmotri ljubavnu ponudu, se raspršuje u melodiju u prirodnom molu na retro-lead klavijaturi. Izvesnu intermecnu kodu formira kraća partija divno usnimljenih etno žica.

„Mortu” donosi još procesuiraniji vokal nego u prethodnim kompozicijama. Na ovom mestu se može utvrditi i da planski nedisciplinovani način pevanja, koji neguje Balkan Taksim, predstavlja i žig sastava. Zbog ovoga, kao i zbog melodija striktno nevelikog opsega, jasno je postojanje estetskog verovanja da će protagonista (možda i vrač?) doprineti najbliskijem doživljaju slušaoca. Pre nego raskošni vokalni solista.

Digitalna izdanja Magazina „Etnoumlje” mogu se kupiti na sajtu „Novinarnica”

Sagledano sa strane produkcije, odabira instrumenata i zvukova, „Mortu” odašilje mirise bliske Organik-u Roberta Majlsa iz 2001 (u pitanju je stvar „Trance Shapes”). Maštovitijem slušaocu se mogu javiti i aluzije na instrumentalni album Vlade Divljana – Die Tonzentrale.

Svakako, sa aluzijama ili ne, „Mortu” predstavlja izvanredan i svojstveni muzički uradak, u kome briljira struja Alin-a Zabraucanu-a.

balkan taksim etnoumlje

Balkan Taksim (foto: Miluţă Flueraş)

„Ankara Ekspresi” jeste numera atmosferičnog rubato uvoda. Svojom sugestivnošću on gravitira ka filmskoj muzici. Kasnije, ova stvar prerasta u didžejisani psihodelični folklor. Uz pomoć bas-bubnja na svakoj četvrtini (kao i unakrsnih arpeđatora) neodbaciv je utisak da slušamo remiks ili Ibiza version kakve opojne teme sa Istoka.

„Disko Telegraf” je na 3. mestu TOP 10 liste za drugi kvartal 2021, po izboru panelista „Balkan Chart”-a

Na kraju, bezdilemno je primetiti da je Disko Telegraf jedan od najkomunikativnijih albuma elektrificiranog etna u poslednjih nekoliko godina. Balkan Taksim sa najvišom ocenom zaslužuje da bude dežurni bend na Vašoj plejlisti!

. . .

donacija poziv wmas