Balkan Taksim, na svom putu ka debiju

Balkan Taksim – rumunski sastav o kojem se, s pravom, sve više govori – objavio je 10. marta spot za numeru „Luncaˮ. Ovo je treća po redu numera (i spot), kojom Balkan Taksim najavljuje svoj debi-album Disko Telegraf. Objavljivanje albuma zakazano je za 28. maj 2021. godine.

Izvor: Magazin Etnoumlje

balkan taksim

Balkan Taksim (foto: Miluţă Flueraş)

Krajem januara ove godine, Balkan Taksim je potpisao ugovor sa uglednom pariskom world music etiketom Buda Musique. Već sama ta činjenica je dobar pokazatelj kvaliteta i specifičnosti zvuka ovog mladog projekta iz Rumunije, čiji su noseći stubovi dvojica umetnika iz Bukurešta – multiinstrumentalista Saša-Liviju Stojanović (Sașa-Liviu Stoianovici) i elektroničar Alin Zabraucanu (Zăbrăuțeanu).

Projekat Balkan Taksim je započet sa onom jednom opštom idejom world music umetnika o traženju veze između prošlosti i sadašnjosti ili, pak, budućnosti. Saša posvećeno proučava tradicionalnu muziku Balkana, arhaično rumunsko nasleđe i slovensku kulturu. Putovao je po regionu, naročito po Anadoliji, radio sa lokalnim pevačima i sviračima, načinio snimke, koje je kasnije obradio putem savremenih elektronskih zvukova, moćnih bitova i uzbudljive bas-linije.

Prisećajući se svojih proputovanja i terenskog rada, Saša se svojevremeno dotakao i uspomena na našu zemlju: „Sećanja na srpske seljake, koji su mi pokazivali kako se pravi kozji sir, a to je bilo negde blizu Dunava, neraskidivo su pomešana sa zvučnim slojevima kako rumunske tako i srpske muzike vezane za jedan verski praznik u avgustuˮ.

Tako je, dakle, nastao taj naročiti analogno-digitalni zvuk benda Balkan Taksim, baziran na balkanskom „roots-uˮ, gruvu, psihodeliji, trajbalu i oštroj elektronici. Ovo je muzika oslobođena klišea. To nije tehno začinjen darabukom ili sazom, niti kakav površni kolaž ili prenaduvana fuzija.

Običaj u svetu muzike je da se nova imena na sceni uporede sa veteranima, te da se privuče potencijalna publika putem nalaženja analogija. Tako se u promotivnim tekstovima o sastavu Balkan Taksim ističe da je njihov hipnotišući, psihodelično, „trippyˮ zvuk pogodan za obožavaoce sastava i umetnika kao što su Massive Attack, Tricky, Altın Gün, Ibey, Acid Arab itd.

„Luncaˮ je pesma o ljubavi, zasnovana na nekim muzičkim citatima iz tradicionalne pesme sa juga Rumunije. Video je snimljen u prigodnom ruralnom ambijentu, na približno istom mestu gde se odigrao davnašnji događaj nagovešten u pesmi. A taj pretpostavljeni događaj je, zapravo, ljubavni susret pored reke.

Spotu i numeri „Luncaˮ prethode dva singla (i spota) – „Zalinaˮ (2019) i „Anadolkaˮ, objavljena 26. januara ove godine, koju je producirao Aleks Gofer (Alex Gopher) iz Francuske. Obe stvari su privukle veliku međunarodnu pažnju, te stekle pozitivne komentare u brojnim medijima. I sam dosadašnji rad sastava je već rezultirao nastupima u Španiji, Holandiji, Sloveniji, Češkoj, Mađarskoj i širom Rumunije.

balkan taksim disko telegraf

Pored ove tri numere, na albumu Disko Telegraf naći će se još i: „Meram Ekspresiˮ, „Shlonakˮ, „Cartes Postalesˮ, „Ușak Ekspresiˮ, „Žali Zareˮ (komitska pesma iz doline Pčinje, koju je prvi obradio sastav Kulin ban iz Vranja, 2006), zatim „A Mireluiˮ, „Mortuˮ, „Ankara Ekspresiˮ, „Foaje Verdeˮ i „Balkan Teleskopˮ.