„Marije, bela Marije”

 Ne odstupajući od prvobitne namere da svaku pesmu objavi zajedno sa spotom, na Youtube-kanalu Velion Music je 9. septembra intrigantni sastav Velion objavio novu obradu. Reč je o tradicionalnoj pesmi Marije, bela Marije. Ovaj projekat realizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Izvor: Magazin Etnoumlje

Za razliku od prethodne dve pesme – „Tetovsko jabolče” i „Jano mori”, treća pesma „Marije, bela Marije” donosi puniji, čvršći, a moglo bi se reći i agresivniji zvuk. Zapravo, zvučni volumen pojačan je bordunskom pratnjom u strofama, ali i generalnim povećanjem broja instrumenata.

Ranije poznatom i uigranom dvojcuGoranu Miloševu (vokal) i Damjanu Deuriću (tagelharpa, klavijature, tapan, prateći vokal i produkcija), pridružili su se Julijana Baštić (tambure) i Janko Petrović (frula i def), kao i Tanja Štricki (prateći vokal).

velion marije bela marije

Deo ekipe koja je snimala spot i pesmu “Marije, bela Marije” sastava Velion, 2021 (foto: Jovo Milivojević)

Spot je, kao i prethodna dva, osmišljen tako da se u njemu prikazuje priča koja ima veze sa njihovim lajtmotivom – Velionom, baltičko-slovenskom boginjom smrti i čuvarem duša predaka koja ima moć da kontroliše vodu, vatru, zemlju i vazduh.

Na početku vidimo kako vračara (Tanja Štricki) pali baklje i priprema mesto rituala, dok su njeni pokreti ispraćeni tritonskim kretanjem melodijske linije odsvirane na tagelharpi – gudačkom instrumentu karakterističnom za skandinavsku kulturu.

U prve dve strofe prožimaju se kadrovi noći i paljenja baklji sa dnevnim kadrovima u šumi i na reci uz dolazak ostalih članova. Instrumentalni deo podeljen je na dva segmenta: prvi je solo na tagelharpi, a drugi na tamburi uz šapat stihova koji ide u postepeni krešendo ka uzviku. Za vreme mantre Marija (Milena Vikalo) prilazi vatri i vračari koja je maže krvlju iz činije, osudivši je time na žrtvovanje.

marije bela marije

Scena iz spota za pesmu “Marije, bela Marije” sastava Velion, 2021 (foto: Jovo Milivojević)

„Naravno da nije prava krv upotrebljena u snimanju spota. Svi znamo recept za pravljenje lažne krvi koja je, moram priznati, vrlo ukusna, budući da su sastojci voda, šećer u prahu, kakao i jestiva boja.” – u šaljivom tonu za Etnoumlje objašnjava Julijana Baštić – „Nego, da se vratimo na priču iz spota: da li je Marija žrtvovana ili je došao neki super heroj da je spase u poslednjem trenutku? E, pa, to vam ne mogu otkriti, moraćete da pogledate spot do kraja. I čuvajte se zagonetnog i provokativnog pogleda vračare na samom kraju, kažu da ona pogledom hipnotiše ljude tako da moraju po ceo dan da slušaju isključivo muziku sastava Velion.”

Zvučno bogatiji sa puno detalja u muzičkom, ali i vizuelnom aspektu, u obradi pesme „Marije, bela Marije”, sastav Velion polako sazreva u svom umetničkom izrazu. Svi znamo da se dobre stvari uvek dugo krčkaju, a Velion se, koliko možemo da primetimo, čvrsto drži ovog pravila, budući da su za skoro godinu dana izbacili samo tri pesme.

. . .