Magazin Etnoumlje / Rubrika: Uši pišu

Antonis Antoniou : Kkismettin

Ajabu!, 2021

Sudbonosni udarci o metalno bure

Autor: Konstantin Šibul

antonis antoniou kkismettin

Pored mnoštva užasnih stvari koje nam je donela, pandemija korona virusa je pojedinim ljudima pružila inspiraciju da stvore nešto novo i autentično.

U periodu zatvaranja u stanove i kuće, što je većina zemalja sveta doživela između marta 2020. godine i današnjeg trenutka, na Kipru, u Nikoziji, realizovan je album Kkismettin. Ova reč u prevodu znači sudbina i izraz je kojim se služe i grčki i turski narod sa Kipra.

Intervju sa Antonisom Antoniuom povodom nastupa trija Monseiur Doumani u Beogradu, 2019. godine

Naime, u pitanju je prvi solo-album koji je snimio kiparski world muzičar Antonis Antoniu (Antoniou/Ανυώνηνς Αντωνίου), ljubiteljima ovakve muzike poznat po albumima i turnejama sa svoja dva trija – Monsieur Doumani i Trio Tekke.

antonis antoniu

Antonis Antoniou (foto: Michalis Demetriades)

Korišćenjem mističnih zvukova tradicionalnog grčko-turskog instrumenta lauto, analognog sintisajzera, električne gitare, kao i udarcima o metalno bure, autor albuma je uspeo da stvori autentičnu atmosferu koja je u lepom skladu sa tekstom i njegovim dubljim značenjem. Moglo bi da se kaže da je ovde spojeno nespojivo, ali zar danas i dalje postoji nešto što može tako da se nazove?

Recenzija albuma „Strovilos” Trija Tekke

Podelom Kipra na dve zone, grčku i tursku, 1974. godine, nakon što se turska vojska spustila na ostrvo i zauzela njegovu gornju trećinu, politički odnosi dva naroda ove teritorije ostali su hladni i do danas. Udarci o bure, koji se čuju u pesmama, aludiraju na burad napunjena betonom postavljena u pojedinim ulicima Nikozije radi razdvajanja grčkih kvartova od turskih, svakodnevno podsećajući narod na tužne i teške okolnosti u kojima živi.

Kao simbol želje za promenom sudbine kiparskog stanovništva i međusobnog pomirenja, Antonis Antoniu je tekstovima ovog albuma pokazao da se to neće ostvariti ratom već ljubavlju i prijateljstvom.

Pesma po kojoj je album dobio ime, sigurno je lokalce sa Kipra, ali i ljude koji su upoznati sa istorijom ove države, dodirnula na jedan poseban način. Ona govori o surovoj podeli grada Nikozije na dva dela i o njegovim poznatim oblastima, jednoj grčkoj, Ais Yiannis i jednoj turskoj, Arabahmet.

monsieur doumani

Monsieur Doumani na festivalu „Todo Mundoˮ u Beogradu, SKC, 2018 (foto: el gvojos)

Na početku pesme se čuju elektronski obrađeni zvuci tradicionalnih udaraljki nakon čega Antonis Antoniu počinje da peva tekst jednostavne melodije koja je na granici da postane deklamativna. Akcenat je na tekstu, atmosfera odiše surovošću i željom za buntom i promenom sistema. Osim elektronski proizvedenih zvukova na analognom sintisajzeru i električnoj gitari, u drugom delu pesme se može čuti i lauto.

U poslednjoj pojavi refrena kaže: „Od Ais Yannis-a do Arabahmeta, u ovom gradu živimo zajedno, mi ćemo promeniti sudbinu, mi ćemo deliti smeh i plač”.

Iako je u pitanju solo-album, u pesmama „Ttapa kato”, „Achtina” i „Baris” učestvuju još neki muzičari. U prve dve pomenute pesme, pored autora, mogu se čuti kako pevaju, u prvoj, Andreas Neokleus (Neocleous/Ανδρέας Νεοκλέους) i u drugoj Eftimija Alfas (Efthymia Alphas/Ευθυμία Αλφας), dok u trećoj pesmi učestvuje osmoro ljudi sa njim, u vidu nekakvog kamernog hora.

Album „Kkismettinˮ među majskim preporukama rubrike „Diskografska planetaˮ za slušanje aprilskih izdanja

Takođe jedna veoma zanimljiva pesma ovog izdanja je „Doulia” (gr. Δουλειά) što u prevodu sa grčkog jezika znači posao, koji se u ovom smislu odnosi na uzimanje stvari u svoje ruke i rušenje betonske buradi koja deli Kipar.

Digitalna izdanja Magazina „Etnoumlje” mogu se kupiti na sajtu „Novinarnica”

Na samom početku se čuje lauto nakog kog upadaju električna gitara i sintisajzer sa ritmičkom komponentom, dok se posle otpevane prve strofe čuju udarci o metalno bure. Melodijska linija je uskog obima, ali za razliku od pesme „Kkismettin”, ima prizvuk rebetiko muzike.

Oficijelni video ove pesme se može pogledati na YouTube-kanalu ajabumusic.

Nesvakidašnje tonske boje albuma Kkismetin i njegove melodije u velikoj meri podsećaju na grčku, ali i kiparsku tradicionalnu muziku, čineći ga, uz kombinaciju sa elektronskom muzikom i simboličnom upotrebom metalne buradi kao udaraljki, vrednim doprinosom world music sceni.

. . .

donacija poziv wmas