RUBRIKA: Uši pišu

Barcelona Gipsy BalKan Orchestra : Nova Era

Satelite K, 2020

Plesni, džipsi „kabareˮ

Autor: Slađana Mitić

nova era

Nova era je naslov šestog studijskog CD-a španskog sastava Barcelona Gipsy BalKan Orchestra. Simbolika njihovog novog izvođačkog doba mogla bi da sadrži i podnaslov: Ko to tamo peva? Smenom liričnog romantizma u glasu Sandre Sanhjao (Sangiao) sa ekspresivnim džipsi manirizmom nove vokalize, BGBO i saund dobijaju novu energetsku dimenziju.

Nova era je muzika već uigrane instrumentalne šestorke i sicilijanske pevačice Margerite Abite (Margherita Abita). Album sa trinaest numera otvara klezmer instrumental „Dancing with the Rabbiˮ. Nakon uvoda, nailazi „najavljenaˮ nova era, u kojoj se neke od pesama ističu većim težinskim koeficijentom…

„Ciganine Sviraj, Svirajˮ ima reper, postavljen na vrhu piramide svih srpskih kafana, u izvođenju Silvane Armenulić. To je jedna od „onih stvariˮ kojima se u birtijama ne želi i ne može uteći. I jedna od „onihˮ pesama, koje nakon Silvane pevači pevaju, a ne mogu je ispevati.

Abita je izvodi uz šarmantno akcentovanje slogova i primetnu jezičku barijeru, potpuno neopterećena nedodirljivom Silvaninom poetskom pričom. Krajnji rezultat je razdragano džipsi izvođenje bez ikakvih želja, ali ni mogućnosti da se dopre do Silvanine emotivne matrice koja je duboko urezana u „mementoˮ slušalaca.

Drugi nama dobro znan tribjut je pesma „Kalejaca Jacaˮ Steve Teodosievskog, u vokalnom izvođenju Esme Redžepove. Ovo je uspešnije Margeritino izvođenje, ali i pokazatelj pevačicine sklonosti ka bržem tempu. Njen, na momente i detinji glas, sa većom dozom empatije prema muzičkom materijalu, poletno izvodi „Kalejaca Jacaˮ.

Posebnost je izvođenje rumunske narodne pesme „Constantine, Constantineˮ. Od brzog brže – pevačka je ekspozicija po meri Margerite Abite. Logičan sled tome je i izmeštanje istančanih sentimenata balkanske lirike.

„Marijo, deli Bela Kumrijoˮ je aranžirana i izvedena u maniru zabavnjačkih baladnih pesama, sa string uvodom kao signalom za nadolazeću  pevačku tenziju.

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra je svoje ime konceptualno izgradio na muzičko-scenskom performansu. Multinacionalni orkestar već godinama unazad „tendencioznoˮ želi da sažme muziku raznobojne mediteranske i širebalkanske muzičke porodice. Repertoar orkestra sadržan je u multikulturološkom i višejezičnom slaganju.

barcelona gipsy balkan orchestra

Barcelona Gipsy BalKan Orchestra (promotivna fotografija)

Receptura po kojoj se kreće Nova era je džipsi vokalni idom. Etalon takvog načina pevanja je sjajna Beba Ibišević. Ona je mogući uzor i put kojim bi trebalo da se zaputi Margerita Abita.

BGBO stremi nekonvencionalnoj i nepretencioznoj world music sceni. Iz tog stremljenja je proistekla „Nova eraˮ – dinamična replika popularnih melodija, plesni kabare bez kabaretske muzike.