Tisom Tiše: Novi spot slavnih BGKO

Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) nastavlja sa ličnim zalaganjem i 2023. godine predstavljajući novu pesmu „Tisom Tiše” u saradnji sa Ivom Knežević, koja je napisala i tekst. Video za pesmu objavljen je na YouTube-kanalu sastava, 17. marta 2023.

Tekst nove pesme „Tisom Tiše”, za koju je nedavno objavljen spot, govori o mladoj ženi, zaljubljenoj i punoj nade, koja je upravo kupila zlatni konac da na peškiru izveze verenikovo ime u znak svoje večne ljubavi. Ali, ceo svet počinje da joj se urušava onda kada sazna da njen ljubavnik odlazi u zagrljaj druge devojke.

Pošto shvata da ne može da utiče na sudbinu, umesto da očajava, odlučuje da proslavi život pesmom, igrom i violinom, kao što se to oduvek radilo na Balkanu. Kad je teško – onda se peva, jer se muzikom tuga leči.

Pesma je inspirisana vojvođanskom ravnicom, njenim predelima, mirnim rekama… Tekst pesme obiluje simbolikom običaja, a melodija dočarava letnje noći u salašu, uz lagane note čarde.

Singl prati i spot koji su snimili Branka Glavonjić i Marko Đukić (Brama) na Salašu 137, jedinstvenom salašu u mestu Čenej kod Novog Sada, gde se svojevremeno BGKO pridružio srpskim tamburašima. U videu možemo da uživamo i u slikama rasprodatog nastupa BGKO-a u junu 2022. godine na Baštanskim sesijama Botaničke bašte Jevremovac u Beogradu.

tisom tiše

Barcelona Gipsy BalKan Orchestra (promotivna fotografija)

Međunarodni sastav BGKO trenutno nastupa u postavi: Margherita Abita (vokal/Italija), Pere Nolasc Turu (violina/Katalonija), Fernando Salinas (harmonika/Španija), Julien Čanal (gitara/Francuska), Ivan Kovačević (kontrabas/Srbija), Stelios Togias (udaraljke/Grčka) i Xavi Pendón (klarinet/Španija).

Recenzija albuma „Nova era” sastava BGKO

BGKO je nedavno objavio i numeru Ajvarsko kolce koja predstavlja povratak našim korenima i selu. Većini ljudi, pojmovi kolo i ajvar vraćaju uspomene na detinjstvo, na seosku kuću, toplinu letnjih večeri, useve, iščekivanje plodova zemlje…

. . .