Rubrika: Profilisanje

Makedonsko i mitsko

Nedavno se pojavila nova obrada makedonske pesme „Tetovsko Jabolčeˮ, čime je sitnim, ali sigurnim koracima sastav Velion zakoračio na world music scenu u Srbiji. Pesma i spot objavljeni su 9. oktobra 2020. na You Tube kanalu „Velion Musicˮ.

Autor: Julijana Baštić

Tokom leta, stubovi sastava Velion, Goran Milošev (vokal) i Damjan Deurić (klavijature), došli su na ideju da snime album makedonske tradicionalne muzike, sa novim aranžmanskim rešenjima. U realizaciji projekta podržao ih je Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Kako saznajemo od Gorana Miloševa (1988), inspiraciju za sam naziv sastava, ali i za čitavu atmosferu koja isijava iz muzičko-aranžerskih i vizuelnih rešenja, pronašli su u mitovima vezanim za baltičko-slovensko božanstvo Velionu. Ova boginja smrti i čuvar duša predaka (pandan slovenskom božanstvu Velesu) poseduje i moć kontrole nad četiri glavna elementa – vodom, vatrom, zemljom i vazduhom.

goran milošev sastav velion

Goran Milošev, sastav Velion (foto: Damjan Deurić)

– „Velion je mali tim ljudi koji se dugo poznaju i gde svako u svom domenu doprinosi realizaciji projekta, od Damjanove (1983) i moje početne zamisli do konačnih audio-vizuelnih ostvarenjaˮ – kaže za „Etnoumljeˮ Goran Milošev – „Moj i Damjanov stil žanrovski se razlikuju, ali ono što je dobra stvar jeste što se na kraju uvek nađemo negde na sredini i plasiramo proizvod koji obojici odgovara i koji se obojici dopada.ˮ

Budući da obojica živite u Novom Sadu i da se poznajete od studentskih dana provedenih na Akademiji umetnosti, otkud interesovanje za makedonsku tradicionalnu muziku?

– „To interesovanje, u mom slučaju, postoji oduvekˮ – objašnjava Goran –  „Budući da sam jednim delom poreklom iz Makedonije, te da sam veliki deo života proveo u Makedoniji, tako sam, boravivši na terenu, usvojio jezik, kulturu, muziku, kuhinju i, generalno, način života kakav se tamo vodi. Damjan je, sa druge strane, umetnik koji godinama unazad sarađuje sa raznim muzičarima iz Makedonije i nebrojeno puta je nastupao i boravio tamo. Vezuje nas istinska ljubav i poštovanje prema tradicionalnoj, posebno makedonskoj muzici i to je bio impuls za početak saradnje na ovom projektu.ˮ

velion logo

Pesma „Tetovsko Jabolčeˮ odiše mističnom atmosferom, koja je postignuta različitim auditivnim i vizuelnim rešenjima. U muzičkom aranžmanu, na samom početku dominira ritmička pulsacija tapana, uz svedenu kombinaciju vokala i gitare, da bi u narednim odsecima, kroz modulacije i instrumentalno „punjenje zvukaˮ, usledila zvučna kulminacija, nakon koje dolazi do naglog smirenja, uz početni ritmički motiv. Na vizuelnom planu prikazana je priča u kojoj se iščitava tematika teksta pesme, prožeta motivima o božanstvu Velioni.

Na pitanje kakvi su im dalji planovi i kada možemo da očekujemo nastavak projekta, Goran odgovara:

– „Plan je da do kraja godine objavimo spot za pesmu Jano, mori, kao i da tokom sledeće godine zaokružimo album. Ideja je da za svaku pesmu snimimo i spot i da takav proizvod i plasiramo. Pored toga, imamo u planu saradnju sa drugim muzičarima, a potencijalno i sa nekima iz Makedonije.ˮ

goran milošev velion

Goran Milošev, iz spota za pesmu „Tetovsko Jabolčeˮ sastava Velion (YouTube Printscreen)

Na, za sada, jedinom objavljenom spotu na njihovom YouTube kanalu, ideja sastava Velion je vrlo jasno prenesena. Specifično viđenje makedonskih tradicionalnih pesama u modernim aranžmanima ostvaruje se kroz spoj vizuelnih i auditivnih rešenja, u kojima su latentno prisutni motivi baltičko-slovenskih mitova.