RUBRIKA: Bez paradajza, molim!

Otvaranje skrivenih granica

Treći „Festival tradicijskog pjevanjaˮ, u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko koloˮ, održan je u Subotici, 17. oktobra 2020. godine, u koncertnoj sali centra, a s obzirom na okolnosti, prema svim preporučenim merama opreza.

Autor: Tamara Štricki Seg

festival tradicijskog pjevanja

Ženska pevačka grupa ADZNM „Gusleˮ iz Kikinde (3. mesto), treći „Festival tradicijskog pjevanjaˮ, Subotica, 2020 (foto: Nada Sudarević)

Uprkos neizvesnoj situaciji, koju od proletos podstiče pandemija korona virusa, Festival tradicijskog pjevanja je ove godine, ipak, održan, doduše, sa ograničenim brojem pevačkih grupa i brojem izvođača (do osam po grupi). Pošto je i situacija sa graničnim prelazima komplikovana, ispostavilo se da su na ovogodišnjem festivalu nastupile samo grupe s područja Vojvodine.

Program je započeo revijalno. Prikazani su, za ovu priliku posebno pripremljeni, snimci pevačkih grupa koje su odnele pobedu na prva dva izdanja festivala. Ženska vokalna skupina „Vranovkeˮ (Vranovci, Bukovlje) i Muški vokalni sastav „Bećarineˮ KUD-a „Tenaˮ (Đakovo), osim izvođenja odabranih pesama, obratili su se organizatoru i takmičarima, poželevši uspeh na novom festivalskom izdanju, iskazavši, takođe, želju za ponovnim susretom sledeće godine.

Iako suženog obima, sam takmičarski deo „Festivala tradicijskog pjevanjaˮ, doneo je do sada najzanimljiviji program u smislu stilske raznovrsnosti, te izvođenja tradicionalnih pesama iz različitih regija.

muška pevačka grupa krajolik lika

Muška pevačka grupa „Krajolik Likaˮ iz Novog Žednika (1. mesto), treći „Festival tradicijskog pjevanjaˮ, Subotica, 2020 (foto: Nada Sudarević)

Žiriju i publici festivala predstavile su se grupe „Vretenoˮ (Banatsko Karađorđevo), Ženska pjevačka skupina „Kraljice Bodrogaˮ (Bački Monoštor), Muška pevačka grupa „Krajolik Likaˮ (Novi Žednik), Ženska pevačka grupa ADZNM „Gusleˮ (Kikinda), Ženski omladinski hor (Subotica), Ženska pevačka grupa „Banijaˮ (Prigrevica) i Ženska pjevačka skupina „Preljeˮ HKC „Bunjevačko koloˮ (Subotica).

Od zvukova pesama iz Mađarske na severu, do Kačera na jugu, te od Banata i Bačke, preko Banije i Like, pa sve do Šibensko-kninske županije, pevačke grupe su izvodile po dve pesme iz svog repertoara. Bez obzira na manji broj učesnika, šest ženskih i jedna muška pevačka grupa, publika je sa uspehom zvukom provedena kroz sve navedene oblasti Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije…

Žiri u sastavu Kristina Planjanin Simić, Mirjana Raić Tepić i Tamara Štricki Seg nije imao lak zadatak. Specijalna priznanja za interpretaciju pripala su ŽPG „Vretenoˮ i ŽPS „Preljeˮ, dok su glavne nagrade dodeljene grupama „Krajolik Likaˮ (1. mesto), ŽPG „Banijaˮ (2. mesto) i ŽPG ADZNM „Gusleˮ (3. mesto).

ženska pevačka grupa banija iz prigrevice

Ženska pevačka grupa „Banijaˮ iz Prigrevice (2. mesto), treći „Festival tradicijskog pjevanjaˮ, Subotica, 2020 (foto: Nada Sudarević)

Nakon uručenja priznanja, u okviru okruglog stola, rukovodioci vokalnih grupa mogli su porazgovarati sa članicama žirija o utiscima sa nastupa, ali i čuti konstruktivne predloge o tome šta bi još više moglo doprineti njihovom daljem radu.

Gostoprimstvo domaćina iz HKC „Bunjevačko koloˮ okončano je svečanom večerom i druženjem.

Pročitajmo utiske sa prvog izdanja Festivala tradicijske pjesme, iz 2018. godine.

Sa sigurnošću možemo tvrditi da je ovogodišnji, treći Festival tradicijskog pjevanja stvorio uslove za nove oblike saradnje između grupa i društava koja deluju geografski veoma blizu jedna drugoj i sa istim ciljevima, ali se zbog različitih okolnosti do sada nisu uspele povezati. Neka ovo bude novi korak ka proširenju festivala i veliki podstrek organizatoru da ne odustaje od svoje namere da proširi, odnosno, otvori skrivene granice kada je u pitanju negovanje i izvođenje tradicionalnih pesama.