WMAS na Digitalnom WOMEX-u

Najveći sajam etno muzike WOMEX biće održan od 21. do 25. oktobra 2020. godine, i to prvi put u digitalnom obliku. Situacija prouzrokovana pandemijom korona virusa, zahtevaće i od delegata World Music asocijacije Srbije da umesto bliskog ostvare virtuelni kontakt i da se isto tako virtuelno predstave na 26. WOMEX-u.

Izvor: WMAS

na womex-u

Vanredne okolnosti uslovile su da ovogodišnje održavanje The World Music Expo – WOMEX bude u virtuelnom okruženju. Prema tome, bliskost, neposrednost, druženje i sve ono što je četvrt veka bila osobenost ove ugledne manifestacije koja obuhvata sajam, koncerte, konferencije i druge programe, svedeno je na četovanje, digitalne materijale, striming šoukejsova i video zapise.

Šta je tu je, ostaje nam da se i mi prilagodimo ovim uslovima.

World Music asocijacija Srbije (WMAS) je zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije od 2015. godine prisutna na WOMEX-u. Te prve godine našeg predstavljanja bili smo u Budimpešti, a i ove godine je mađarska prestonica trebalo da bude domaćin oko 2.500 delegata iz blizu 100 zemalja. Da ne govorimo o velikom broju predviđenih koncerata, filmskih projekcija, ostalih pratećih programa i sesija.

Organizator Piranha Arts je istakao da ostaje želja za održavanjem ovog događaja u Budimpešti, neke godine nakon 2021 (kada će WOMEX biti u Portu).

Đorđe Tanović tokom snimanja za projekat „Gusle: The Epic Tradition of Serbia””, 2020

Narodni guslar Đorđe Tanović tokom snimanja za projekat „Gusle: The Epic Tradition of Serbia””, 2020

Sada, kada se sve to ne dešava u fizičkom obliku, organizator je pokušao da složenu manifestaciju prenese na svoju digitalnu platformu, što nije bilo lako. Delegatima je, tako, nakon registracije, pružena mogućnost interne komunikacije, dok virtelni štandovi omogućavaju predstavljanje digitalnih materijala.

Za ovu priliku, WMAS će predstaviti svoja dva nova izdanja. Gusle: The Epic Tradition of Serbia je četvrti vodič u nizu, koji na sedamdesetak strana, uz prateći audio materijal, predstavlja guslarsku izvođačku praksu u Srbiji i pokušava da osvetli neke značajnije osobine pevanja i sviranja uz gusle kroz vreme, mesto i funkciju. Urednica ovog izdanja je Marija Vitas, uvodnik je napisala dr Danka Lajić-Mihajlović, dok su guslari koji su „ozvučili” ovo izdanje članovi Društva guslara Stara Hercegovina. Realizaciju izdanja, koje će se pojaviti i u štampanom obliku, pomogla je i platforma Vlade Republike Srbije – Srbija stvara.

Naslovna strana trolisnice uz album „The Birth of a scene”

Takođe, predstavićemo album sa trolisnicom The Birth of A Scene – World Music in Serbia in the 80s, nastao povodom 20 godina od osnivanja WMAS, a koji donosi gotovo nepoznate numere Borisa Kovača, Stevana Kovača-Tikmajera, benda Lale Kovačeva, sastava Institute, kvarteta Katamaran i Trija Jazzy. Snimci, prikupljeni iz privatnih izvora, nastali su osamdesetih i ranih devedesetih godina. Mogu se označiti kao muzika koja je gradila novu scenu i novi pravac koji će biti imenovan kao world music.

Pored izlaganja pomenutih izdanja, WMAS će na svom virtuelnom štandu najaviti neke događaje, umetnike i ostalo, u skladu sa time koliko će nam tehničke mogućnosti dozvoliti da budemo vidljivi i prisutni u iznuđenom digitalnom svetu.