Onlajn Biseri

Osamnaesto izdanje festivala „Krajiški biseri” biće održano u Plandištu, 25. oktobra 2020, sa početkom u 12 časova. U skladu sa okolnostima, nastupi će se odvijati bez prisustva publike.

Izvor: Magazin Etnoumlje

krajiški biseri 2020

„Krajiške bisere”, uglednu domaću manifestaciju u oblasti tradicionalne muzike, na uzoran način vode, promišljaju i stalno unapređuju Nikola Vezmar i njegov sin Gojko. Nikola je manifestaciju pokrenuo 2003. godine, nakon osnivanja Zavičajnog udruženja Krajišnika „Nikola Tesla” (2001). U svim idejnim i organizacionim aktivnostima nadalje ga je pratio Gojko, pokazujući isti žar, posvećenost i ljubav prema kulturnom i duhovnom nasleđu Srba Krajišnika.

Ta ljubav je nedavno dovela i do jednog divnog priznanja. Na praznik Svetih apostola i đakona Prohora, Nikanora, Timona i Parmena, 10. avgusta, u Sabornoj crkvi u Vršcu, Nikoli Vezmaru je uručen orden Svetog Teodora Vršačkog, što je najviše odlikovanje Srpke pravoslavne Eparhije banatske. Vezmaru je orden uručio Episkop banatski gospodin Nikanor.

„Episkop Nikanor istakao je da je orden Vezmaru dodeljen za pokazanu revnost, trud i nesebičnu ljubav prema svetinjama Srpske pravoslavne crkve i dugogodišnji predan rad na očuvanju kulturnog nasleđa i duhovnosti srpskog narodne iz Krajine” – navodi se na sajtu Zavičajnog udruženja.

krajiška grupa perućičani

Krajiška grupa „Perućičaniˮ KUD-a „Slavko Gajinˮ iz Vojke (2. mesto), 17. „Krajiški biseriˮ, Plandište, 2019 (foto: Marko Mizdrak)

Centralni događaj tog predanog rada u toku jedne kalendarske godine jesu Krajiški biseritakmičarski festival koji okuplja najbolje krajiške pevačke grupe iz čitave Srbije i okolnih zemalja. Festival se razvija i širi obim, ali cilj ostaje isti: „očuvanje, negovanje i prezentacija krajiškog izvornog pevanja i prenošenje jedinstvenih vokalnih i vokalno-instrumentalnih oblika na mlađe generacije”.

Posle skoro dve decenije organizovanja „Krajiških bisera”, i uprkos sve većem broju mlađih učesnika iz raznih krajeva Srbije, na festivalu još uvek dominiraju pevači kojima se krajiška pesma nalazi u genetskom kôdu.

„Najviše je autentičnih pevača, koji su pesmu doneli od kuće” – objašnjava za „Etnoumlje” Gojko Vezmar – „Čak i slučaju grupa koje su pesmu učile u okviru KUD-ova, i tu opet dominiraju deca krajiškog porekla. Možda je nisu slušali u svojoj porodici, ali pesmu nose u genima. U poslednjih 4-5 godina, međutim, na festivalu se pojavljuju i veoma kvalitetne grupe, čiji članovi sa Krajinom nemaju nikakve veze. Smatram da je to još jedan uspeh ovog festivala u pravcu širenja, negovanja i čuvanja krajiške pesme, jer postepeno privlači i ljude koji nisu Krajišnici, ali koji su zaljubljeni u krajišku pesmu.”

ženska pevačak grupa kud batajnica

Ženska pevačka grupa KUD „Batajnicaˮ iz Batajnice (3. mesto), Priprema za defile učesnika 17. „Krajiških biseraˮ, Plandište, 2019 (foto: Marko Mizdrak)

Juče u ponoć, završeno je prijavljivanje grupa za 18. izdanje manifestacije, koje će biti održano 25. oktobra u Kulturno obrazovnom centru „Vuk Karadžić” u Plandištu. Prema najsvežijim informacijama, očekuje se da će na festivalu da nastupi 15 grupa iz Beograda, Kikinde, Apatina, Šapca, Novog Sada, Zrenjanina i drugih mesta.

Zbog pandemije korona virusa, ovogodišnji festival biće održan bez prisustva publike i pod posebnim uslovima za nastupe pevačkih grupa. Događaj će publici biti dostupan u onlajn izdanju, na zvaničnom Jutjub kanalu organizatora, ubrzo nakon festivala.