Priznanja nemačke muzičke kritike muzičarima sa Balkana

Na trećoj kvartalnoj listi za 2020. godinu prestižnog priznanja Nagrada nemačke muzičke kritike, objavljenoj 14. avgusta, našla su se i dva imena sa ovih prostora: Damir Imamović i Džambo Aguševi Orchestra. Lista nominovanih albuma obuhvatala je čak 246 naslova albuma objavljenih u prethodnom kvartalu.

Izvor: Magazin Etnoumlje

nagrada nemačke muzičke kritike

Ako već ne možemo da se podičimo rezultatima u raznim drugim sferama života, mi Balkanci volimo da se podičimo „našomˮ muzikom. Naravno, to još uvek nije ni blizu identifikacije sa uspesima Novaka Đokovića, ali sistem je sličan: neophodno nam je da smo po nečemu pozitivnom prepoznati u svetu.

Dobiti „Oskaraˮ ili „Gremiˮ , ili makar biti među pet nominovanih, to je velika stvar. Ali, naći se na vrhu lista, ni to nije lako. A čini se da se od sve muzike Balkana najbolje kotira ona iz world music miljea.

Ovog proleća su se na vrhovima najprestižnijih lista (World Music Charts Europe i Transglobal World Music Chart) našla dva albuma „našihˮ muzičara – Džambo Aguševi Orchestra sa albumom Brasses For The Masses za nemački „Asphalt Tango Recordsˮ (mart) i Damir Imamović sa albumom Singer of Tales za engleski „Wrasse Recordsˮ (april).

Izuzetne kritike u medijima nisu zaobišla pomenute albume, ali su planirane turneje ostale pusta želja – pandemija ih je prinudila da brojne koncerte pomere za sledeću godinu, a umetnike da se bore za publiku pomoću snimaka i video spotova urađenih u kućnim uslovima.

No, tu nije kraj nagradama za ova dva sjajna albuma. Upravo je objavljena nova kvartalna lista nagrađenih albuma u 32 kategorije, po izboru kritičara iz Nemačke, Austrije i Švajcarske. Ova nagrada se zvanično, u originalu, zove Preis der deutschen Schallplattenkritik (Nagrada nemačke muzičke kritike) i postoji još od 1963. godine.

Danas, 160 kritičara bira najbolje albume u 32 muzičke oblasti, četiri puta godišnje, a postoji i godišnja lista. Albumi koji dolaze u konkurenciju za neku od nagrada moraju biti dostupni na tržištu Nemačke, Austrije i Švajcarske, a kategorizacija je unekoliko fleksibilna iz razloga da bi što više vrednih albuma dobilo priznanje.

Tako je u ovom, najnovijem izboru, Damir Imamović dobio nagradu u kategoriji Album tradicionalne muzike, a Džambo Aguševi Orchestra u kategoriji Folk & Singer/Songwriter. Svakako, oba su albuma u vrhu ovogodišnje world music ponude i sigurno je da ih neće zaobići još neka nagrada ili visoki plasman na listama na kraju godine.

Istorija nagrađivanih kaže da je Boris Kovač dva puta dobio ovu nagradu, 2001. za album The Last Balkan Tango (Piranha Records) i 2008. za CD/DVD Before And After… Apocalypse (Piranha Records). Od muzičara iz Srbije nagradu je 2011. godine dobio Orkestar Bobana i Marka Markovića, za album Balkan Brass Battle, koji su zajednički uradili sa rumunskim orkestrom Fanfare Ciocărlia (opet „Asphalt Tangoˮ).

Ako pažljivo pratite Balkan World Music Charts, panel koji skreće pažnju na nove, izuzetne albuma muzičara sa Balkana ili sa Balkanom u srcu, uočićete da se veliki broj ovih izdanja godišnje kreira na ovom „našemˮ prostoru.

Osim što možemo da se dičimo ovim uspesima, trebalo bi razmislimo i kako možemo da pomognemo muzičarima, koji su finansijski ugroženi zbog nemogućnosti da nastupaju na koncertnim scenama.