Mi smo braća

 Rođenice, vredni vokalni trio iz Srbije, 15. avgusta 2020. godine, objavile su video-animaciju za pesmu „Mi smo braća”, koju su zvučno snimile pre pola godine. Novom pesmom i spotom Rođenice dalje razrađuju svoj aktuelni projekat.

Izvor: Magazin Etnoumlje

Poslednjeg dana juna, Rođenice su objavile prvi spot u okviru svog novog projekta Male Voices. Spot je pratio banijsku pesmu „Ranjen soldatˮ, jednu od tri nove numere, koje su „Rođeˮ snimile u februaru, u prostorijama Svilara – kulturne stanice u Novom Sadu. Za ton i mastering je bio zadužen Lazar Živanac.

Za drugu pesmu, koju su upravo objavile u prepoznatljivom, objedinjujućem, sraslom audio-vizuelnom obliku, Rođenice su odabrale numeru „Mi smo braćaˮ iz Potkozarja u severozapadnoj Bosni:

„Iako po svojim muzičkim osobinama ova pesma može da se protumači kao turobna ili teška, u pitanju je, zapravo, jedna prava momačka, da ne kažem dečačka pesma, koja na jedan naivan i iskren način govori o prijateljstvu i momačkom dobuˮ kaže za „Etnoumljeˮ Mirjana Raić Tepić.

mi smo braća

Rođenice, 2019 (foto: Zdenko Štricki; obrada: Marina Milanović)

I za ovaj video je animaciju uradila Marina Milanović, saradnica Rođenica. Ono što se lako uviđa jeste zajednički jezik u vizuelnom smislu, kao i isti princip (likovne) naracije, kojom „Rođeˮ pokušavaju da i na tom nivou daju smislenu i zaokruženu „muškuˮ priču projektu Male Voices.

S druge strane, upotrebom i isticanjem nove boje u animaciji, a cappella trio Mirjane Raić Tepić (Novi Sad), Tamare Štricki Seg (Subotica) i Katarine Petrić (Zemun), zajedno sa Marinom Milanović, daje, ipak, novu dimenziju i određenu autonomnost ovoj zasebnoj pesmi/celini.

Za kraj ovog ciklusa i projekta, ostaje nam još jedan video i pesmaˮ kaže Mirjana – „Verujemo se da ćemo u narednih mesec dana i to da objavimo i da, time, u izdavačkom smislu zaokružimo ovu kalendarsku godinu. Nadamo se i da ćemo imati mogućnost da održimo koncerte planirane za jesen. Situacija je svuda krajnje neizvesna i nepovoljna, tako da možemo samo da se strpimo i da, svakako, iskoristimo ovo vreme za rad, preispitivanje dostignutog, kao i za razmišljanja o još nekim mogućnostima i otkrivanju novih prilika za popularizaciju tradicionalne vokalne muzikeˮ.