Očekuje nas drugi loznički „Crossoverˮ

 Izvor: WMAS

Drugi „Crossover Musicfestˮ biće održan u Loznici, od 24. do 26. jula 2020. godine.

„crossover musicfestˮ

Drugi „Crossover Musicfest”, 2020 (detalj sa plakata)

Prošlog jula je u Loznici održan prvi „Crossover Musicfest: Na raskrisniciˮ, međunarodni muzički festival koji, prema rečima organizatora, spaja različite stilove i žanrove: krosover, world, fjužn, džez, sving, klasična muzika, kao i sve drugo što je povezano sa poigravanjem van granica zasebnih muzičkih stilova i žanrova.

I ove godine festival će trajati tri dana. Koncerti će biti održani na otvorenom, u amfiteatru kod Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, a u slučaju kiše, događaji se premeštaju u Centar za kulturu „Vuk Karadžićˮ.

Festival „Crossover Musicfestˮ će, kao i prethodnog puta, otvoriti domaćini. Trio Balkanske žice (Balkan Strings) nastupiće 24. jula, sa gostima, Ovaj sastav je tokom svoje duge karijeru svirao u većini zemalja Evrope, kao i u SAD i Kanadi, držeći se prepoznatljivog stila, koji predstavlja sintezu elemenata raznih muzičkih tradicija.

Sledeće večeri, 25. jula, sledi zabava za publiku uz Jovan Maljoković Balkan Salsa Band. Naš poznati džez saksofonista i kompozitor Jovan Maljoković, koji je i osnivač „Valjevskog Jazz Festaˮ, u muzici svog sastava kombinuje džez sa balkanskom muzikom.

Završno veče festivala „Crossover Musicfestˮ u nedelju, 26. jula, pripada sevdalijama iz sarajevske grupe Divanhana. Sastav traje više od deset godina. Do sada je objavio pet albuma za izdavače iz Engleske i Srbije. Stalna koncertna aktivnost širom regiona i Evrope donela im je veliku popularnost i pune sale – od rodne Bosne, preko Srbije, gde je sevdah, kao što znamo, izuzetno popularan, preko Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, do Švedske, Belgije, Poljske…

divanhana 2020

Divanhana, 2020 (foto: Cat Norman Tahirović; obrada: Sallex Perić)

Ulaz na „Crossover Musicfestˮ je slobodan, a koncerti počinju u 20 časova.

Festival organizuje „Produkcija Starčevićˮ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Loznice, uz podršku Grada Loznice i Centra za kulturu „Vuk Karadžićˮ.