Većinu izdanja WMAS Recordsa možete kupiti u Jugotonovoj prodavnici u Beogradu (u ul. Nušićevoj 27), po promotivnim i veoma pristupačnim cenama, u prodavnici Metropolis Music Café u Beogradu, u Makedonskoj 21 (nekada prodavnica PGP RTS-a) i „Dallas Music Shop-u” (bivši „Mamut”, Sremska 2). Izdanja možete poručiti i putem mejla: etnoumlje@gmail.com

Preuzmite katalog WMAS Records-a / Download the catalogue of WMAS Records

WMAS cd 254
ISBN 978-86-89607-12-3

Nakon diska sa pesmama u izvođenju ženske izvorne grupe Ribaševke (2014), World music asocijacija Srbije je krajem iste godine objavila još jedan kompakt disk sa tradicionalnom muzikom, pod nazivom Pesme izvika – terenski zapisi. Snimanje materijala obavljeno je na dve smotre narodnog stvaralaštva: „Bez izvora nema vode”, u Rožanstvu, 19. avgusta 2014, i dva dana kasnije u Muzeju „Staro selo” u Sirogojnu na Festivalu „Svet muzike“ (snimci iz Sirogojna nisu ušli u uži izbor za disk), kao i prilikom posete Društvu za negovanje tradicionalnog pevanja izvika u Novoj Varoši, 20. avgusta 2014.
Disk obuhvata 25 pesama koje su izveli muški, ženski i mešoviti parovi pevača, kao i dečiji parovi, a pored toga i 5 odlomaka iz intervjua sa raznim kazivačima Izdanje je opremljeno i pratećom knjižicom, u kojoj se nalaze fotografije pevača i eseji o pevanju izvika, iz pera etnomuzikološkinja Marije Vitas i Marije Raković. U prvom eseju, nazvanom „O gromovima i draguljima”, Marija Vitas nam dočarava svoje utiske sa terena i intenzivne emocije i doživljaje sa snimanja i druženja sa pevačkim grupama, naglašavajući da je izvika „nešto što se ne zaboravlja”. U eseju „Usjecanje uz kazan i drugde”, Marija Raković daje kraće, stručno objašnjenje pesme izvika, uz naglašavanje osnovnih karakteristika i zakonomernosti oblikovanja ovakvog načina pevanja.
Pevanje izvika se od 2012. godine nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, a nacionalni Komitet za nematerijalno kulturno nasleđe namerava da komisiji Uneska predloži pesmu izvika kao deo nematerijalnog kulturnog dobra čovečanstva.
Slušajući kompakt disk Pesme izvika – terenski zapisi, imamo priliku da osetimo svu energiju i snažan izraz koje poseduje ovo blago naše vokalne tradicionalne muzike.

Marija Šekularac

PEVAČI IZVIKA U STUDIJU 6

© Radio televizija Srbije