Muzika iz filma „Odijelo”

 Izvor: WMAS

Audio-izdanje sa muzikom iz hrvatskog kratkometražnog filma „Odijelo” objavljeno je 8. juna 2020. godine pod nezavisnom diskografskom etiketom Hitchtone Music & Promotion iz Zagreba.

Kratkometražni film Odijelo hrvatske rediteljke i scenaristkinje Martine Lončar, iz 2018. godine, prepoznatljiv je, između ostalog, i po muzici. Potpisuje je Ivan Grobenski, koji je učestvovao u snimanju muzike i kao izvođač na gitari, harmonici i dlanovima.

U vezi sa svojim autorskim delom, Ivan Grobenski je objasnio da je „inspirirano Afrikom, Ry Cooderom i ručno rađenom gitarom iz II svjetskog rata, koja se ne da uštimati, a iznad petog praga je dapače nesvirljiva.”

Saundtrek EP izdanje Odijelo objavljeno je u digitalnom obliku, predstavljajući, kako je navedeno u promotivnom tekstu, „pravo malo blago”, budući da je „rijetkost na ovim prostorima da se izdaje glazba iz filma.”

Muzika za film Odijelo – u kojem je kao kamerman i montažer učestvovao poznati zagrebački multimedijalni umetnik Doringo – napisana je i snimljena u veoma kratkom roku, tokom svega nekoliko dana, u kućnom studiju u Koprivnici. U snimanju je, kao muzičar, doprinos dao još i Tomislav Horvatinović Jones (harmonika).