Većinu izdanja WMAS Recordsa možete kupiti u Jugotonovoj prodavnici u Beogradu (u ul. Nušićevoj 27), po promotivnim i veoma pristupačnim cenama, u prodavnici Metropolis Music Café u Beogradu, u Makedonskoj 21 (nekada prodavnica PGP RTS-a) i „Dallas Music Shop-u” (bivši „Mamut”, Sremska 2). Izdanja možete poručiti i putem mejla: etnoumlje@gmail.com

Preuzmite katalog WMAS Records-a / Download the catalogue of WMAS Records

WMAS cd 257
ISBN 978-86-89607-13-0

Obrad Milić, diplar, guslar, pevač i pripovedač, jedan je od vodećih srpskih tradicionalnih umetnika današnjice. Rođen je u Žegaru u Dalmaciji 1938. godine, a tradiciju je usvajao od najranijeg detinjstva, usmenim predanjem, najviše od oca Bogdana, čuvenog guslara, i od drugih guslara, diplara i pevača. Žegar je poznati diplarski kraj (žegarske diple se uzimaju i kao poseban podtip ovog instrumenta). Vremenom je, učeći samostalno i podražavajući starije svirače, Obrad izrastao u jednog od vodećih diplara Kninske Krajine (uz Todora Komazeca, koji je preminuo 2003. u izbeglištvu u Srbiji, rodom takođe iz Žegara). Danas je Obrad jedan od poslednjih autentičnih živih diplara, a kao i svaki vrhunski tradicionalni umetnik, Obrad je razvio svoj osoben svirački stil i vremenom uobličio dvadesetak diplarskih arija (svojih jedinstvenih sviračkih obrazaca).
„Obrad Milić-tradicionalna pesma, svirka i pripovedanje iz Žegara, Dalmacija” prvi je samostalni album ovog svestranog umetnika. Osim diplarske svirke na dva tipa dipala (debele i tanke) umetnik je ovde predstavio i druge tradicionalne oblike primerene solo izvođenju. Obrad vlada svim pojedinačnim i grupnim pevačkim tradicionalnim oblicima iz svog kraja (groktalice, ojkalice, orzalice, kantalice, pozivnice) i kraćim usmenim formama (zdravice, nabrajalice, počasnice, šaljive priče i dr.) Njegov guslarski opus uključuje i vrlo retke primere epskog usmenog stvaralaštva vezane za događaje iz Prvog svetskog rata i pesme o iseljavanju naroda ove oblasti u Ameriku. Iz guslarskog opusa izdvaja se snagom i autentičnošću epska pesma „Atentat u Sarajevu“ koja je prvi put sada zabeležena, i to u punom obliku.

Marija Vitas