„Falan Filanˮ – novi album sastava Perija

Makedonski sastav Perija objavio je 19. marta 2021. album Falan Filan pod etiketom „Sharla Recordsˮ.

Izvor: Magazin Etnoumlje

perija falan filan

Perija u studiju, tokom snimanja albuma „Falan Filanˮ, 2019 (foto: Stefan Rajhl)

Osam meseci nakon i-pija Kokalo, objavljenog u digitalnom obliku 17. jula 2020. godine za kuću „Sharla Recordsˮ, makedonski sastav Perija skreće pažnju novim izdanjem, koje čini još sigurnijim njihov put ka vrhovima world music scene „eks-Juˮ-prostora i balkanskog regiona.

Album Falan Filan, opet u digitalnom formatu i ponovo pod okriljem istog izdavača, donosi jasnu, odlučnu, zanosnu svirku na žičanim instrumentima i udaraljkama, nežne, tople ženske glasove, originalni pristup tradicionalnim pesmama i opojnost Balkana, Orijenta i Levanta.

Falan Filan je naš kreativno-muzički projekat na kom smo najduže radile. Duboko smo se tome posvetileˮ – kažu za Etnoumlje članice trija Perija – „Inspiracija su nam, naravno, bile stare, zaboravljene seoske pesme, a povremeno i klasična i atonalna muzika s početka 20. veka, zatim istočni makami i taksimi, repetitivne post-pank bas-linije i sve ostalo što sa nama muzički komunicira. Sam naziv albuma je šaljive prirode; na turskom jeziku falan filan znači bla-bla, a u našem slučaju kao da opisuje tu veliku čorbu načinjenu od različitih ideja i uticaja, a kakvom se ovaj album ispostavioˮ.

falan filan

Noseća ženska trojka sastava Perija – Lea Milinović (tambura, ud, bendir), Filis Sinanoska (vokal, ud) i Katerina Dimitrovska (vokal, kemane, bendir, tambura, klasična gitara) – na albumu Falan Filan je obogaćena, kao i na prethodnom izdanju, epizodnom deonicom bendira u rukama Šerifa Mustafe u pesmi „Solzni Ronamˮ, sedmoj i, ujedno, pretposlednjoj numeri na albumu.

Recenzija i-pija „Kokaloˮ sastava Perija

Dok je za miks i mastering i ovoga puta bio zadužen Ivica Jankulovski (Studio „Alsharˮ, Skoplje), dizajn omota sada potpisuje Sali Ertunc. Album je sniman leta 2019. godine.

trio perija u studiju

Trio Perija u studiju, tokom snimanja albuma „Falan Filanˮ, 2019 (foto: Stefan Rajhl)

„Perija je nastala negde između šumskog tla i uličnih ćoškova. Mi na neki način negujemo nomadski stil života, te slobodu učenja putem prevazilaženja granica, bilo stvarnih bilo metaforičnihˮ – kažu članice trija – „Našim uličnim performansima pokušavamo da očuvamo kulturu dostupnosti. Istovremeno težimo tome da kroz muziku oživimo skrivene i zaboravljene stvari iz prošlih vremena, igrajući se konceptima, reciklirajući. Zbog toga i koristimo različite jezike i instrumente, da bismo spojile Istok i Zapad, Sada i Tada. Tu leži i ona specifična emocija koja podstiče proces promene i prihvatanjaˮ.

Poklonici magazina „Etnoumljeˮ i portala World Music asocijacije Srbije mogu  da očekuju recenziju albuma Falan Filan, koju ćemo uskoro objaviti u odeljku Albumi, u sklopu rubrike Uši pišu.