Osmo izdanje negotinskog VEF-a

Međunarodni vokalni etno festival mladih VEF, biće održan u Negotinu, 27. i 28. avgusta. Takmičarsko veče održaće se drugog festivalskog dana.

 Izvor: WMAS

Prvog festivalskog dana, 27. avgusta u 19 sati, u muzičkom paviljonu Gradskog parka u Negotinu, manifestacija će biti svečano otvorena, uz program koji je tradicionalno posvećen pobednicima prošlogodišnjeg izdanja VEF-a. Predviđeni su nastupi Etno-grupe „Simonida” iz Nevesinja (prošlogodišnji pobednici u kategoriji Obrade), kao i Ženske pevačke grupe KUD-a „Batajnica” iz Batajnice (prošlogodišnji pobednici u kategoriji Tradicije).

U subotu, 28. avgusta, sa početkom u 18 sati, takođe u Gradskom parku, biće organizovano međunarodno takmičenje etno grupa, a potom i proglašenje pobednika, o čemu će odlučivati tročlani žiri.

„Vokalni etno festival mladih – VEF” je jedinstvena manifestacija međunarodnog karaktera u Srbiji i regionu. Od prvog izdanja, ostvarenog krajem maja 2014. godine, festival se sa uspehom razvija.

Brojne kvalitetne pevačke grupe su učestvovale do sada, sa ukupno više od 1000 mladih izvođača iz zemlje i inostranstva. U organizaciji i realizaciji festivala našli su se eminentni etnomuzikolozi i umetnici – Bilja Krstić (Beograd), Jovana Backović i Ejdrijan Liver (Adrian Lever) iz Londona, profesor dr Dragica Panić Kašanski (Banja Luka), dr Zlata Marjanović (Banja Luka), profesor Sanja Radinović (Beograd) itd.

Namenjen deci i omladini, „Vokalni etno festival mladih” objedinjuje takmičenje, koncert pobednika festivala prethodnog izdanja, radionice, kao i obilaske kulturno-istorijskih spomenika Negotina i Krajine.

Takmičari izvode izvorne pesme a kapela ili uz instrumentalnu pratnju, tradicionalno ili u obradi. Jer, u osnovne ideje manifestacije spadaju očuvanje vokalne tradicije, zbližavanje mladih sa kulturnim nasleđem, kao i njihovo upoznavanje sa kvalitetnim postupcima obrade izvornog muzičkog materijala.

vef u negotinu

Sa ranijih nastupa na festivalu: Etno ansambl „Kult“ iz Kraljeva, VEF, Negotin, 2019 (izvor: VEF)

Dosadašnji pobednici VEF-a, u periodu od 2014 do. 2020. godine, bili su: SMŠ „Stevan Mokranjac” (Kraljevo), Etnomuzikološki odsek SMŠ „Petar Konjović” (Sombor), Etnomuzikološki odsek Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci, KUD „Mijat Mašković” (Kolašin), Radionica „Bistrik” Bilje Krstić (Beograd), Etno-grupa „Marinika” (Negotin), ADZNM „Gusle” (Kikinda), Odsek za tradicionalno pevanje i sviranje MŠ „Mokranjac” (Beograd), Etnomuzikološki odsek SMŠ „Stevan Mokranjac” (Kraljevo), Etno-grupa „Grivna” OMŠ „Konstantin Babić” (Kladovo) i Etno ansambl „Kult” (Kraljevo), Etno-grupa „Simonida” iz Nevesinja i Ženska pevačka grupa KUD-a „Batajnica” iz Batajnice.

Etno-grupa „Simonida” iz Nevesinja (prošlogodišnji pobednik u kategoriji „Obrade”), promotivna fotografija

Pored učesnika iz Srbije na VEF-u su se do sada takmičile i škole i kulturno-umetnička društva iz Bugarske, Rumunije, Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

„Vokalni etno festival mladih”, tako, pored svog obrazovno-vaspitnog karaktera, mladima pruža mogućnost i da se upoznaju sa muzičkom tradicijom drugih naroda Evrope, da razmenjuju muzička iskustva i stiču nova poznanstva među vršnjacima sa prostora Srbije, iz regiona i šire.

Stručne muzičke radionice u okviru VEF-a su organizovane prvi put 2018. godine. Na radionicama su učesnici i svi zainteresovani mogli da, zahvaljujući vrsnim predavačima, proširuju znanja o tradicionalnom pevanju iz različitih krajeva, repertoaru, ali i obradama tradicionalnog materijala.

„Vokalni etno festival mladih” organizuje Kreativno udruženje „Nego” iz Negotina, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Opštine Negotin.