Novi album Orkestra Džambo Aguševi

Jedan od najboljih trubačkih sastava na Balkanu danas, Džambo Aguševi Orchestra iz Makedonije, upravo je objavio svoj drugi album za međunarodno tržište, „Brasses For the Masses“, i to za uglednu izdavačku kuću iz Nemačke „Asphalt Tango“.

 Izvor: WMAS

džambo aguševi

Džambo Agušev, Istanbul, 2019 (foto: Goran Potkonjak)

Trubački orkestar sa tradicijom, Džambo Aguševi Orchestra iz Strumice u Makedoniji, predvodi potomak familije koja je do sada iznedrila nekoliko generacija muzičara. Preci Džamba Aguševa su iz Turske, a njihov stari zanat – svirka na zurlama. Prema rečima samog Džamba, zurla je prvi instrument koji je i on zasvirao kao dečak. No, truba ga je dovela do slave, koja se polako širi po svetu.

Kao što je to tipično i za bleh sastave u Srbiji, trubaštvo je među Romima (i ne samo Romima) mahom porodična stvar. Tako je i Džambo počeo da svira u orkestru koji su vodili stric Kočo i otac Džemal. Orkestar je radio i sa slavnim makedonskim saksofonistom i klarinetistom Ferusom Mustafovim, kojeg je mladi Džambo zadivio svojim sviračkim umećem. Zanimljivost je i da mu je upravo Ferus dao nadimak Džambo, a koji će potom prerasti u zvanično ime.

džambo aguševi orchestra

Džambo Aguševi Orchestra, Skoplje, 2019 (foto: Goran Potkonjak)

I, opet, kao što se to često dešava, mladi, talentovani trubač je nasledio orkestar, tj. preuzeo rukovođenje istim. Orkestar je rastao zajedno sa Džambom, čija je „zvezda” zasijala i na Saboru u Guči, napravivši, 2011. godine, presedan u kategoriji međunarodnog takmičenja. Bio je to jedini slučaj da trubač izvan Srbije osvoji nagradu Prva truba sveta.

Godine 2016. izašlo je prvo audio-izdanje Džambo Aguševi Orchestra za međunarodno tržište. Album Brass Like It Hot objavljen je pod britanskom etiketom „ARC Music”. To je bio važan korak u krčenju puta ovog sastava ka svetskoj sceni. Jer, slava i orkestra i Džamba je do tada zahvatala svaki milimetar rodne Makedonije, logično se šireći na region, naročito Srbiju, Bugarsku, Rumuniju, Grčku… Popularnost na ostatku „kugle” se uglavnom vezivala za balkansku dijasporu, sa izuzetkom Francuske, gde je Džambo Aguševi Orchestra već raširio lepezu svojih redovnih nastupa.

orkestar džambo aguševi

Džambo Aguševi Orchestra, Istanbul, 2019 (foto: Goran Potkonjak)

Treća numera sa pomenutog albuma Brass Like It Hot –  „Arriba!”, nalazi svoje mesto i na tri i po godine mlađem izdanju orkestra, ali pod nešto drugačijim nazivom, „Arriba Macedonia”, u skladu sa drugačijim aranžerskih promišljanjem.

Njihov drugi album za međunarodno tržišite, Brasses For the Masses, objavila je, 20. marta 2020. godine, ugledna nemačka izdavačka i producentska kuća „Asphalt Tango”, čiji je noseći stub Henri Ernst, menadžer rumunskih živih trubačkih legendi, sastava Fanfare Ciocărlia. Ovaj podatak sa svoje strane objašnjava koliko je Džambo Aguševi Orchestra u međuvremenu „narastao”, privukavši, dakle, pažnju jednog vrsnog, iskusnog poznavaoca Balkana i trubačke muzike.

Album je snimljen u Skoplju, tokom 2019. godine. Donosi odličnu svirku, ali i novi, prilično fanki zvuk, kao i kompozitorsku raznovrsnost. Pored Džambovih autorskih numera – „Old Bazaar Groove”, „Shukri Dvojka” i drugih – tu su i dve kompozicije Matijasa Diplesija (Mathias Duplessy), jedna pesma Sezen Aksu i numera „Once You Cathc The Devil”, koju su zajedno uradili Henri Ernst i Ejdrijen Raso (Adrian).