Guslarke i sviračice

Knjiga „Guslarke i sviračice na tradicionalnim instrumentima”, autorke Ive Nenić, biće predstavljena u RTS klubu (zgrada Radio Beograda, ulaz iz Svetogorske ulice), u sredu, 19. februara, sa početkom u 19 sati.

 Izvor: WMAS

knjiga guslarke i sviračice

Etnomuzikološkinja dr Iva Nenić je u svom dugogodišnjem, plodnom naučnom radu, između ostalog posvećena temi žena, naročito u kontekstu preuzimanja identiteta, koji se uobičajeno (i stereotipno) za žene nisu vezivali. Mada je istraživanje i naučno promišljanje Ive Nenić na temu žena u čvrstoj sprezi sa muzikom i izvođaštvom, značaj knjige Guslarke i sviračice prevazilazi okvire etnomuzikologije, šireći se i na polja savremenih teorija ideologije, studija roda, studija kulture…

iva nenić

Iva Nenić (iz njene lične arhive)

Iva Nenić (Beograd, 1979) je osnovne i doktorske studije završila na Odseku za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a magistarske studije na Interdisciplinarnim studijama teorije umetnosti i medija beogradskog Univerziteta umetnosti.

Angažovana je na programima Beogradske otvorene škole, Istraživačke stanice Petnica i Centra za ženske studije. Predavala je na brojnim akademskim institucijama u Srbiji i inostranstvu.

Naučne radove, eseje i kritike objavljuje u domaćim i stranim naučnim časopisima. Njena interesovanja se vezuju za kulturalne studije muzike, kritičku teoriju, muziku i identifikaciju/transgeneracijsko pamćenje, popularnu kulturu i teoriju ideologije.

guslarke i sviračice

Predstavljanje knjige Guslarke i sviračice – na tradicionalnim instrumentima (identifikacija zvukom) zajedno organizuju RTS Klub i Izdavačko preduzeće CLIO koje je i objavilo knjigu prošle godine. Pored same autorke, o knjizi će da govore Jelena Radović Jovanović, Ksenija Stevanović, Jovana Dukić i Zoran Hamović. Veče će muzički obojiti kratki nastupi naše vrsne mlade frulašice Nede Nikolić.

neda nikolić

Neda Nikolić (foto: Srđan Branković)

Dodajmo da će u mesecu martu, u Etnografskom muzeju u Beogradu, biti organizovan okrugli sto, odnosno, zvanična akademska promocija povodom objavljivanja knjige Guslarke i sviračice. Događaj će obuhvatiti i prateću izložbu, koja uključuje arhivske fotografije sviračica, kao i autorske radove inspirisane figurom guslarke i knjigom.