PROJEKAT: PORTRETI ŽIVIH LJUDSKIH RIZNICA, 2021 (6)

Dobrivoje Pavlica : Pjesma i duh prelskog dičaka

Ova priča nas smešta u Liku, Zagreb, Vojvodinu, bivšu Jugoslaviju i sadašnji trenutak. Naša šesta živa ljudska riznica u ciklusu magazina „Etnoumlje” u okviru projekta Portreti živih ljudskih riznica, finansiranog sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, jeste Dobrivoje Pavlica, pevač, instrumentalista, kompozitor i vrsni poznavalac ličke i krajiške tradicije. Članak je objavljen u 35. štampanom izdanju „Etnoumlja”, krajem decembra 2021. godine.

Autor: Marija Vitas

dobrivoje pavlica

Dobrivoje Pavlica, 2021 (foto: Marija Vitas)

Sedeli smo za drvenim stolom, pili vino i razgovarali… Setio se Dobrivoje Pavlica i starog, bezubog Mana Kukića, koji je 1987. godine sa svojom grupom, i groktalicom Oj, zalajala kuja više Slunja, pobedio na Smotri folklora u Zagrebu.

„Mi smo imali od koga učiti” – zaključio je Dobrivoje nostalgično, dodavši da se i sam posle priključio grupi, na njihovom nastupu u Samoboru.

Stari Mane je bio Kordunaš, dok je Dobrivoje iz Like. Ne mari. Jer, iako je svaka krajiška oblast puna svojih naročitosti, neminovna su ukrštanja i prelamanja njihovih kulturnih zraka. Pa i jedna od audio-kaseta u diskografiji mog sagovornika nosi naziv: Narodne pjesme Like, Krajine i Bukovice / Pjesma Danu ustanka – 27. juli. Objavljeno za hrvatski Jugoton, 1969. godine.

Čitav je spektar boja u priči na temu Like. Dočaravaju nam se lepote i nakaradnosti bivše zemlje, Jugoslavije, atmosfera socijalizma u saživotu sa latentnim hrišćanskim praksama, osećanja zajedništva i posebnosti, nostalgije i prkosa… A nad čitavom tom složenom prizmom lebde duh i lik Nikole Tesle, koji je izdanak ovih krajeva, čovek retko blistavog uma i nezaobilazni motiv u razgovorima Krajišnika, naročito Ličana.

OČARANOST TESLOM

Podrazumeva se da mi je tog 23. jula 2021, u Petrovaradinu, u dvorištu kuće u kojoj žive gostoljubivi Boško i Mirjana Bućan, Dobrivoje govorio o Tesli. Poput ostrašćenog biografa, nizao je podatke o istoriji i poreklu porodica Tesla i Mandić, pa i o samom Nikoli.

„Ja bi’ o Tesli mogao da pričam danima. Očaran sam, opsijednut njime” – naglašava Dobrivoje – „Rođen sam u mjestu koje je od sela Teslinog oca Milutina (Raduč), udaljeno samo tri kilometra; tamo je Milutin i sahranjen. Udaljen sam 15 kilometara od Tomin Gaja, rodnog sela Georgine odnosno Đuke Mandić, Tesline majke, i udaljen sam 28 kilometara od Smiljana, gde se Tesla rodio… Kažu da je Tesla govorio tenorski, vrlo brzo, vrlo ubjedljivo… Volio je epsku narodnu poeziju i gusle…”

Preuzmite ceo članak „Pjesma i duh prelskog dičaka” (Portret: Dobrivoje Pavlica) u PDF formatu

. . .