RUBRIKA: Crtice

Acartov novi spot: „Oj, vrbo”

Aleksandar Mitrović Acart, domaći muzičar, ali i pesnik, pisac i – na našu posebnu radost –  stalni saradnik magazina „Etnoumlje”, nedavno je objavio novi spot za novu pesmu, kojom najavljuje svoj treći album. Spot i pesma „Oj, vrbo” donose Acartovu saradnju sa pevačicom Saškom Dženks (Sashka Janx).

Izvor: WMAS

Acart je kreativan, iskren i istrajan. I dok se prva osobina može u umetničkoj Srbiji naći na svakom „ćoškuˮ, dotle druge dve karakteristike spadaju u retke. Oni koji redovno čitaju „Etnoumljeˮ, znaju za Acartov kritičarski dar, odlično pisanje, koje isijava i stručnošću i pitkošću, a katkad i duhovitošću. No, to je neka druga priča. Vratimo se spotu. Ili, još bolje – dođimo do novog spota „Oj, vrboˮ.

Ovo je treća pesma u nizu, u kojem putem upečatljivih videa Acart najavljuje svoj treći album, čije objavljivanje možemo da očekujemo do kraja godine. Nakon debija Ćiril Method (2017) i potonjeg lajv-izdanja Studio Sessions (2018), objavljenih za beogradsku izdavačku kuću „Lampshade Mediaˮ, Acart će ovoga puta svoje delo poveriti pančevačkom izdavaču „Kontra Recordsˮ.

U proteklih godinu dana Acart nam vrlo pažljivo otkriva svoj budući album. Najpre nas je, početkom 2019. godine, razmrdao pesmom „Konaˮ, tačnije obradom kompozicije „Oči moje kletvom bih vas kleoˮ Radojke Živković, a koju je svojevremeno proslavio Safet Isović (i ne samo on). Acart se ovde još jednom pokazao kao nadahnut i originalan preispitivač starih hitova.

oj vrbo

Aleksandar Mitrović Acart, 2020 (foto: Dragan Jereminov)

Četiri meseca kasnije smo se zamislili nad Acartovim autorskim „Lamentomˮ i njegovim sasvim drugačijim zvukom, atmosferom… Nakon ovog instrumentala, u kom se nalaze sve, na temu tuge neizgovorene reči Acarta-pesnika, umetnik je opet progovorio 13. marta 2020, u autorskoj pesmi „Oj, vrboˮ, gde ljubavna čežnja i vapaj nalaze pomoć i oslonac u življoj ritmici i energičnijoj pratnji, kao i u duetu sa Saškom Dženks. Izbor – nimalo slučajan, kako nam za „Etnoumljeˮ objašnjava Acart:

„S obzirom na melodiju, učinilo mi se adekvatnim da to bude glas koji naginje pop-soulu, koji je u isto vreme vrlo virtuozan, osećajan i znalački.ˮ

I, da, zaista se čini da pesma mnogo više narodskog duha ima u stihovima, u izboru reči, strukturi stihova i rima, nego u samoj muzici, koja plovi mahom pop vodama.

spot oj vrbo

Aleksandar Mitrović Acart, sa snimanja spota za pesmu „Oj, vrboˮ (foto: Nevena Prodanović)

„Tekst sam dugo radio i brusio ga, sa idejom da arhaizme i turcizme organski pripojim pesmi – nastavlja Acart – Melodija i harmonizacija su bliskiji popu, pa je ceo sklop nekakva savremena sevdalinka, recimo neosevdah. Možda i sevdah-pop. Svako će to po svom slušalačkom iskustvu da drugačije etiketira. Aranžiram uvek moderno i po svom senzibilitetu. Zato i bude tu džezi-zvuka na sve strane. Mnogo pažnje, inače, pridajem gruvu basa i bubnja – njihovim suodnošenjima, kontrapunktu. Gitarom ne pretrpavam matricu, već samo popunim neke pauze, a u trubama vidim beli luk – najpotrebniji začin.ˮ

Sa ili bez belog luka, Acartov „ručakˮ se uveliko krčka na tihoj vatri. Sudeći po sastojcima predstojećeg albuma, koji su nam do sada otkriveni – „Konaˮ, „Lamentˮ i „Oj, vrboˮ – očekuje nas bogata, raznolika trpeza.