„Eđšeg – kulturna stanica”: tri world music koncerta

Izvor: WMAS

Novosađane naklonjene world music strujanjima očekuju tri zanimljive večeri u periodu od 29. septembra do 3. oktobra.

eđšeg - kulturna stanica

Daniel Lazar i Almir Mešković (foto: Thomas Leduc)

U „Eđšeg – kulturnoj stanici” – koja nas, kao i druge slične, novoosnovane kulturne ustanove, uvodi u „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021” – biće održan ciklus world music koncerata, od 29. septembra do 3 oktobra. U saradnji sa bratskim World music festivalom „Todo Mundo”, „Eđšeg – kulturna stanica” će predstaviti tri važna imena svetske scene:

Vardan Hovanissian & Emre Gültekin (Jermenija/Turska), 29. 09.

Ovaj trio (uključujući i perkusionistu) bi mogao da bude putokaz čovečanstvu kako se kroz muziku mogu pomiriti nepomirljivi svetovi. Jermenin i Turčin, na dva potpuno različita i po sentimentu suprotna instrumenta (jermenski duduk i turski saz) uspevaju da proizvedu fantastične, melanholično-nostalgične emocije kod slušaoca, terajući ga da razmišlja o besmislu ratova i neophodnosti harmonije među ljudima.

Rumbaristas (Španija/Francuska/Belgija), 02. 10.

Veoma različit ansambl u odnosu na druga dva u ovom ciklusu. Naime, Rumbaristas ima formu pravog benda, a čine ga muzičari raznovrsnog porekla. Opet, ono što Španac, Francuz i dva Belgijanca zajedno na sceni izvode, često ima prizvuk Balkana ili Južne Amerike. Na kraju krajeva, reklo bi se da pokušavaju i uspevaju u tome da naprave dobru žurku, a to je ono što je zajedničko za sve pomenute narode. Ljubav, strast i opijenost životom!

Daniel Lazar & Almir Mešković (Norveška/Srbija/BIH), 03. 10.

Duo čine dva mastera sa Norveške muzičke akademije. Daniel i Almir, poreklom iz Srbije i Bosne, imaju već preko dvadeset godina iskustva u muziciranju, kako u klasičnoj, tako i u etno muzici. Kako obojica dolaze iz različitih tradicija, njihova muzika je neobični koktel emocija i ekspresije kroz koji se – kada još provuku i elemente Mocartovog dela i prizvuke romske muzike – dobije nešto jedinstveno, nemoguće da se definiše i uokviri. Pritom, njihov očigledan cilj da „to” bude puno drajva i gruva uvek bude i ispunjen.

‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚

Reč je o tek prvom u nizu ovakvih ciklusa, planiranih u „Eđšeg – kulturnoj stanici”. Kako organizator kaže: „Šta bi bio ovaj svet bez muzike i šta je to muzika ako ne ceo svet?”

Karte se mogu nabaviti OVDE.