RUBRIKA: Crtice

Rustem na Tari

Harmonikaš Almir Mešković i violinista Daniel Lazar, iskoristili su svoj jesenji boravak u Srbiji 2019, i pauzu između koncerata u Pančevu i Beogradu (pored kojih je mini-turneja obuhvatila još i Kragujevac i Novi Sad) da snime spot za numeru „Rustem” sa njihovog zajedničkog debija Roots, koji je sredinom 2018. objavila kuća „Etnisk Musikklubb”. Spot je sniman na osobenoj lokaciji – planini Tari, krajem septembra, a objavljen dva i po meseca kasnije, 15. decembra, na YouTube-kanalu Almir & Daniel.

Autor: Marija Vitas

„Da nismo dobili poziv da zasviramo u Srbiji, od strane organizatora festivala Todo Mundo, verovatno ne bismo ni počeli da razmišljamo o snimanju spota, ne bismo se spojili sa Predragom Vukosavljevićem, koji stoji iz ideje i realizacije spota, niti bismo otišli na Taru, na predivno Perućačko jezero… Ne bi došlo ni do toga da Almir proba vrhunsku riblju čorbu i izuzetnu pastrmku, sveže upecanu.” – objašnjava uvek raspoloženi Daniel, u razgovoru za „Etnoumlje”.

Svesni da je u muzičkom biznisu jako bitna i vizuelna prezentacija, Daniel i Almir su imali želju da pronađu nekoga ko bi se spotu posvetio svim svojim bićem, iskreno i duboko:

„Predrag je u početku, kad smo mu tek uputili molbu za saradnju, bio pomalo skeptičan. Kombinacija dva momka, violine i harmonike, nije mu delovala dovoljno intrigantno. Ali, mi smo mu, svejedno, poslali ceo album, da ga presluša. Iste noći, oko 2 – 3 ujutru, stigla mi je poruka od Predraga – Ljudi, ovo je neverovatno. Moramo da snimimo „Rustem”. Ne mogu da se smirim od kad sam je čuo. Imam viziju planine, narodne nošnje, vrednih seljačkih ruku, vode, nečeg vanvremenskog i, možda, uskoro izgubljenog… Viziju čiste, neispolirane i neukroćene prirode.”

Sledeća Predragova poruka je, prema Danielovim rečima, bila kratka i jasna: TARA! To je, onda, i Daniel prepoznao kao sjajnu ideju, imajući u vidu da ta vrsta melodije i ritma dolazi iz planinskih predela Rumunije:

„Vraćamo, dakle, numeru „Rustem” u njen habitat. I, ne samo to. Mi smo tamo bili, zapravo, blizu granice Srbije i Bosne, što je čist odraz našeg dua. Po mnogo čemu, rad na spotu kao da su vodile neke mistične, kosmičke sile”.

rustem

Almir Mešković i Daniel Lazar na snimanju spota za numeru ”Rustem”, Tara, 2019 (foto: Predrag Vukosavljević)

Mali tim je seo u auto i, vozeći se po tarskim predelima, razgledao okolinu u potrazi za dobrim mestima…

„Posle prvog, vrlo produktivnog dana, uz čašicu lokalne rakije, sklopili smo pakt da ćemo pokušati da ubacimo i kadrove sa Perućačkog jezera” – objašnjava nam, dalje, Daniel – „Sutradan smo otišli do jezera. Surova realnost nas je spustila na zemlju. Tamo nije bilo nikoga, niti je postojao prilaz vodi bez čamca. Ušli smo u kola sa namerom da odemo i zaboravimo na jezero kad je o spotu reč. Ali, opet su se umešale kosmičke sile. U momentu kad smo upalili auto, Predrag je izleteo iz kola i uzviknuo – Vidim neku osobu pored vode!. Sjatili smo se oko prepadnutog čoveka, koji je krenuo na pecanje. Objasnili smo mu šta želimo da uradimo i pustili mu muziku.”

Na neizrecivu radost Almira, Daniela i Predraga, čovek je rekao da želi da im pomogne, shvativši da je to, ujedno, promocija i samog kraja. Potom je upalio čamac, otišao na drugi kraj jezera i vratio se sa još jednim čamcem.

„Sledećih četiri, pet sati smo proveli na jezeru, okruženi stenama” – zaokružuje priču Daniel – „Moja violina je odzvanjala, dok smo lagano plovili. Na kraju dana smo bili presrećni što smo za naš spot uspeli da ovekovečimo fantastične trenutke i prirodu.”

almir i daniel

Almir Mešković i Daniel Lazar na snimanju spota za numeru ”Rustem”, Perućačko jezero, 2019 (foto: Predrag Vukosavljević)

Tarski predeo je, zbilja, magnetski privlačan. Oni koji ga jednom posete, po pravilu mu se vraćaju. Istina je i da Tara, dejstvom nekih kosmičkih sila, još uvek nije postala meta hordama turista. Srećom po njene obožavaoce, kao i stanovnike poput mrkog medveda. Srećom i po umetnike kao što su Almir, Daniel i Predrag, kojima je za spot bila potrebna baš takva Tara, kakva jeste. Divlja lepotica.