Ponoćne world music žurke na „Kustendorfu”

Filmski i muzički festival „Kustendorf” će i ove godine započeti world music festivalsku sezonu. Festival u Mećavniku će trajati od 13. do 18. januara 2020. godine.

 Izvor: WMAS

u mećavniku

Iako je fokus festivala na filmskom programu, u okviru kojeg je teško izdvojiti šta je važnije, još od prvog izdanja „Kustendorf” na kraju dana omogućuje posetiocima, gostima i publici iz okolnih mesta, veoma zanimljiv muzički program, na kome dominira world music. Svi koncerti počinju u ponoć.

U danu svečanog otvaranja će nastupiti ruski sastav The Hatters, koji će napraviti žurku kakva se i očekuje svake godine u Mećavniku za doček Nove godine po Julijanskom kalndaru.

Ovogodišnji program će obeležiti i dva sastava sa svetskom reputacijom, koji prvi put gostuju na festivalu. Makedonski trubački Džambo Aguševi Orkestar, inače svetski šampioni u Guči 2011. godine, otvaraju svoju koncertnu godinu baš u Srbiji, na Mokroj Gori, u Mećavniku (14. januar). Njihov novi album, za svetsko tržište, biće objavljen krajem februara (ako budete pratili ovaj portal, čitaćete kritiku albuma ubrzo nakon objavljivanja). Francusko-moldavsko-rumunska postava Click Here, koji predvodi popularni DJ Click, spaja muziku Balkana, moderne plesne ritmove, putujući u „srž romske kulture”. Dakle, 16. januara vas čeka još jedna intenzivna žurka.

Ni domaći predstavnici vas neće držati u sedištima – Dejan Petrović Big Band je već obišao celu Srbiju, od najvećih dvorana i festivala do koncerata u varošima i gradićima, a Mećavnik im je, takoreći, u komšiluku, pa su tamo kao kod svoje kuće. Njihov nastup je 15. januara.

Dva dana kasnije će u Mećavniku nastupiti Love Hunters iz Novog Sada, jedini koji u ovogodišnjem koncertnom „paketu” predstavljaju čvrsti rok zvuk, sasvim izvan world music sfere. Zanimljivo je da su popularni Hantersi radili muziku za dva filma, pa tako imaju odličnu kopču sa festivalom, kao i Džambo Aguševi, koji su radili muziku za popularni korejski film Okja.