Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Lenhart Tapes je dobitnik nagrade „Draškoci” za 2024. godinu

Nagradu Povelja sa statuetom „Vojin Mališa Draškoci” za 2024. godinu dobija umetnik Lenhart Tapes. Odluku o tome doneo je Odbor za dodelu nagrade Reprezentativnog udruženja u kulturi World Music asocijacija Srbije. Nagrada će biti uručena na festivalu „Todo Mundo” u Beogradu, 21. septembra

12/08/2024.

Izvor: Magazin Etnoumlje

lenhart tapes

Lenhart Tapes, 2023 (foto: Aleksa Savulov)

Vrhunski manipulator kaseta, Lenhart Tapes poznat je po svojim živim, upečatljivim i nezaboravnim nastupima uživo. Njegovi muzički instrumenti su vokmeni, ono čime se bavi je semplovanje, a ono što izvodi jeste etno-nojz lajv-miks nad ritmičkim petljama, uz upotrebu odabranog materijala iz sopstvene kolekcije kaseta.

Vladimir Lenhart je rođen u Kovačici, 1978. godine. Pre nego što se upustio u solo projekat, kroz koji će postepeno sticati sve veću slavu, svirao je u raznim andergraund muzičkim bendovima u Srbiji. Konačno, projekat Lenhart Tapes je rođen u oktobru 2010. godine.

Odavno, Lenhart sa velikom strašću sakuplja audio kasete. Njegova kolekcija kaseta uključuje različite zvukove: terenske snimke, slabo poznatu narodnu muziku, govorni i zvučni propagandni materijal, albume različitih muzičkih žanrova…

Lenhart Tapes je do sada objavio dva albuma: Dueti Dens. Drugi album se našao na raznim top-listama uticajnih međunarodnih panela, kao što su World Music Charts Europe (najbolji plasman / br. 1 na top-listi za januar 2024), Balkan World Music Chart (najbolji plasmani / br. 2 na top-listi za treći i četvrti kvartal 2023; br. 5 na top-listi za 2023. godinu) i Transglobal World Music Charts (najbolji plasman / 16. mesto na top-listi za januar 2024).

Album Dueti izašao je na tržište 10. septembra 2021, digitalno i na vinilu (Pop Depresija i Novo Doba). Na ovom materijalu, umetnik je počeo da radi još 2012. godine, sa idejom da uklopi žive ženske narodske vokale u hrpu buke semplovane sa kaseta, živih instrumenata i repetativnih ritmova. Rezultat je kompilacija osam pesama snimljenih između 2014. i 2018. i miksanih 2019. godine.

Na svom drugom albumu Dens, objavljenom 10. novembra 2023. za prestižnu etiketu Glitterbeat Records, Lenhart Tapes nastavlja istim putem, hrabro šireći vidike i produbljujući prepoznatljivi izraz. Hipnotišuća igra vokmena spaja se sa industrijskim ritmovima i tradicionalnim pesmama koje interpretira niz izvanrednih ženskih vokala: Tijana Stanković, Svetlana Spajić (Gordan, Pjevačka družina) i Zoja Borovčanin (Lira Vega).

Lenhart nastupa samostalno, ali i sa pomenutim pevačicama (dodajmo i Mirjanu Raić Tepić), te povremeno sa petočlanim i višečlanim sastavom Lenhart Tapes Orchestra.

Nagrada Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci je ustanovljena 2013. godine sa ciljem da u Srbiji podstiče, razvija i popularizuje žanr world music, kao i da neguje sećanje na profesora, kompozitora i kontrabasistu Vojina Mališu Draškocija (1945 – 2000). Dosadašnji dobitnici nagrade su: Filip Krumes, Vasil Hadžimanov, Vlatko Stefanovski, Vladimir Nikić, Nenad Vasilić, Veljko Nikolić – Papa Nik, Đorđe Stijepović, Jelena Popržan, Dorian Jovanović, Dunja Knebl i Jasna Jovićević.

„Velika mi je čast što sam dobitnik nagrade koja nosi ime našeg muzičkog vizionara Vojina Draškocija” – kaže Vladimir Lenhart – „Prvo što bih mogao za sebe da kažem je da ja nisam školovani muzičar, niti sviram bilo koji muzički instrument (osim možda bas gitare). Sebe posmatram više kao muzičkog slušaoca ili tragača unikatnih melodija, a ono što radim na polju stvaranja je semplovanje, kolažiranje i produciranje novih muzičkih dela od postojećih, tzv. redi-mejd materijala. Osnovno oruđe koje koristim u te svrhe su audio kasete i kasetofoni za njihovu reprodukciju, kao i elektronsku opremu poput semplera. U svoje kompozicije uklapam žive instrumente i vokale, koje uglavnom izvode pevačice tradicionalne, etno provenijencije. Ponosan sam što je u mom naivnom pristupu muzici, komisija WMAS prepoznala nešto vredno pažnje. Iako sam svoje muzičke uzore, poput Holgera Čukaja ili Brajana Ina, tražio u zapadnom svetu, njihove sam muzičke metodologije primenjivao na našu sredinu: Balkan, u širem smislu muzičke tradicije, kao i lokalnu sredinu u kojoj sam odrastao, a to je mikro zajednica vojvođanskih Slovaka koji žive u Srbiji. Za mene suština world music-a nije u pukom presviravanju narodnih pesama u novom vremenu, nego u definisanju novog vremena uz pomoć tradicionalnih napeva i melodija.”

Nagrada Draškoci za 2024. godinu biće uručena Lenhartu Tejpsu u Beogradu, u Jevrejskom kulturnom centru „Oneg Šabat”, 21. septembra, tokom druge večeri dvanaestog izdanja festivala Todo Mundo. Nakon dodele nagrade, Lenhart Tapes će održati koncert zajedno sa pevačicom Tijanom Stanković. Celo festivalsko veče otpočinje u 19:30 i to koncertom benda Julije Kozakove koji neguje slovačku romsku muziku.

. . .