WORLD MUSIC na „GUITAR  ART  FESTIVALUˮ: SPEKTAKULARNO  ZA  JUBILEJ

Izvor: WMAS

Dvadeseto izdanje festivala „Guitar Artˮ, koji je postao obeležje Beograda, od 12. do 17. marta okuplja 120 gitarista iz 35 zemalja. Već je ovo impresivno, ali pogled na program izaziva želju da posetite festival, čak iako niste gitaristi ili ljubitelji gitarske muzike u bilo kom žanru. Centar festivala je ove godine Kombank Dvorana, koja polako pruzima najvažnije programe nekih gradskih festivala.

 

Vlatko Stefanovski. Foto: Ivana Čutura

Za world music ljubitelje, kao i svake godine, biće nekoliko poslastica. Glavni koncerti, praktično i jesu world music atrakcije. Kako je ovo jubilarno izdanje, normalno je da se na festivalu pojave gosti, koji su već ranije nastupali i ostali publici u sećanju. Tako će na otvaranju 12. marta u 20.30 nastupiti flamenko gitarista Visente Amigo (Vicente), koji je već dva puta gostovao na festivalu. Sledeće večeri slušaćemo ljubimce beogradske publike – Rosenberg Trio – holandske nosioce pravog džipsi svinga, koji su u prethodna dva gostovanja rasprodali Veliku salu Sava centra.

Dok su flamenko i džipsi sving oduvek jasno vezani za gitaru, kad pomenete fado, onda je prva asocijacija glas. No, i u fado muzici gitara je neophodan element, što Boško Radojković, alfa i omega „Guitar Artˮ-a dobro zna, koristeći veliku popularnost ove muzike. U goste nam ovoga puta dovodi sjajnu pevačicu Karminjo (Carminho), jednu od brojnih koje su krunisane titulom Nova fado kraljica. Ona sa svojim sastavom nastupa 15. marta u 20.30.

Ako govorimo o Balkanu, definitivno nema većih gitarskih heroja od Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića. Njihov koncert Kruševo 2 će 16. marta sigurno ispuniti Kombank dvoranu, bez obzira na to što su već u više navrata nastupali zajedno i odvojeno u Beogradu.

Međutim, nije uvek sve u velikim imenima. Ovaj festival pažljivo gradi svoju publiku, kroz radionice, male koncerte, takmičenja, predavanja. To je manje vidljiv, ali verovatno važniji deo festivala.

Više o festivalu, učesnicima i o prodaji ulaznica možete naći OVDE >>