Magazin Etnoumlje / Rubrika: Vesti

Nytt Land u Beogradu, u septembru

Paganska folk atrakcija Nytt Land nastupiće u septembru u Beogradu. Early-bird karte su skoro rasprodate!

13. 05. 2024.

Izvor: Magazin Etnoumlje / Saopštenje za medije

nytt land

Nytt Land (promotivna fotografija)

Nordijski folk pagan duo Nytt Land premijerno dolazi u Beograd, u Zappa Barku (Ušće bb), a koncert je zakazan za 24. septembar. Tom prilikom, promovisaće svoj sedmi album Torem koji je svetlo dana ugledao u oktobru prošle godine.

Ljubitelji bendova kao što su Heilung, Wardruna, Danheim i SKÁLD ne smeju da propuste ovaj koncert!

Eary-bird karte po ceni od 1800 dinara mogu da se kupe preko Gigstix-a, a nakon toga će im pretprodajna cena biti 2200 dinara. Na dan koncerta, ako karata ostane, cena će iznositi 2500 dinara.

Fejsbuk Događaj „Paganska folk atrakcija Nytt Land u Beogradu!”

Nytt Land je nastao 2013. godine u gradu Kalačinsku u Rusiji (Omska oblast), a celu priču započeo je bračni par, Natalija i Anatolij Pakhalenko. Uz mračni neopaganski ambijent koji stvaraju, odlikuju ih i grleno pevanje, sviranje na ručno izrađenim tradicionalnim instrumentima kao što su kantele i talharpa, što je svakako dodatni mamac zašto vredi pristustvovati njihovoj neobičnoj ceremoniji.

Bend kaže da ih inspirišu zvukovi sibirskog krajolika, a koriste i snimljene zvukove gavranova, kao i druge zvukove šume, pa nije ni čudo da neki njihovu muziku opisuju kao „halucinogenu šetnju tundrom”.

Tekstualno su vezani za nordijsku mitologiju, posebo na zbirku od 38 poema Starija Edda na staronordijskom jeziku (severnogermanski jezik kojim su govorili stanovnici Skandinavskog poluostrva i njihove komšije u vikinško doba, sve do oko 1300. godine).

Njihov poslednji album Torem otpevan je na hantijskom (područje zapadnog Sibira uz reku Ob) i staroislandskom, a sama reč znači „Veliko nebo” i ima veliki značaj za duhovnost naroda iz tih krajeva.

Ono što nas čeka u septembru jeste jedno veoma zanimljivo iskustvo… Dodajmo i podatak da će, takođe u organizaciji Hengtajma, isti bend nastupiti dan kasnije u zagrebačkoj Močvari.

. . .


Oznake: Nytt Land