Magazin Etnoumlje / Rubrika: Uši pišu

Nemanja Radulović : Roots

Warner Classics, 2022

Razigrano i delikatno

Autor: Ivana Dimitrijević

nemanja radulović

Govoreći o svom albumu Roots, koji je izašao krajem 2022, Nemanja Radulović kaže da je tokom karantina usled pandemije imao mnogo vremena da razmišlja o muzici, i da je pokušao da komponuje. Međutim, umesto toga, odlučio je da napravi kompilaciju onih pesama koje čine da se oseća živim i tako je nastao Roots, kako sam kaže, njegov najličniji album.

Roots ima sedamnaest pesama koje su ukorenjene u različitim tradicijama sveta, od romske, srpske i makedonske, sve do japanske. Radulovićevo muzičko putovanje na ovom albumu počinje pesmom koja odaje počast Aleksandru – Aci Šišiću, istaknutom jugoslovenskom violinisti i solisti Velikog narodnog orkestra Radio Beograda. Pored virtuoznosti na violini, Nemanja Radulović sa ovim umetnikom deli mnogo toga, a to su skromni počeci, međunarodni uspeh, i posvećenost narodnoj muzici.

Druga pesma, svima na Balkanu znano „Makedonsko devojče”, odsvirana je zajedno sa Kristinom Atanasovom Radulović, makedonskom violinistkinjom, stalnom članicom kamernog orkestra Devil’s Thrillers, i Radulovićevom suprugom.

Pesma je odsvirana beskrajno nežno, delikatno, zaljubljeno, baš onako kako slušaoci širom Balkana zamišljaju makedonsko devojče, od momenta kada prvi put čuju tu pesmu.

Potom, tu je i legendarna romska pesma, „Đelem, đelem”, na kojoj se igri Radulovićeve violine pridružuju i vokal Ksenije Milošević i Miloš Mihajlović na klaviru. Često se zaboravlja značenje ove pesme:

Idem, idem na daleki put

I upoznajem srećne Rome

O, Romi, odakle ste,

Sa šatorima pokraj srećnih puteva?

Na ovom albumu je i „Butterfly Lovers”, stara kineska legenda o dvoje nesrećnih ljubavnika, koju violina priča mešajući stare narodne dalekoistočne melodije i zvuke moderne kineske opere. U pesmi „La Vida Breve” putujemo u Španiju i slušamo operu o nesrećnoj ljubavi između romske devojke Salud i mladića Paka. Opera je napisana na lokalnom andaluzijskom dijalektu, koji u instrumentalnom izvođenju Nemanje Radulovića ne možemo čuti, ali zato uživamo u temperamentnoj melodiji, koja evocira vrelo mediteransko sunce i burne igranke andaluzijskih Roma, koje će inspirisati mnoge generacije španskih umetnika.

Album „Roots” na Balkan World Music Chart TOP 20 listi albuma iz 2022. godine

U sedmoj pesmi, „Mndra mja”, iz Španije se selimo u Homolje i slušamo poznatu vlašku narodnu pesmu, ali ovog puta na klasični način. Violina i vokal su ponovo zajedno i pričaju nam o mladiću, koji je toliko zaljubljen u svoju devojku, da mu dođe da je „pojede”.

Kad slušalac pomisli da je, od Kine do Homolja, već čuo dosta, Nemanja Radulović je, zapravo, tek počeo. Od jevrejskih tradicionalnih pesama, preko japanskih uspavanki, sve do moskovskih večeri i „Što te nema” Alekse Šantića, Roots je plejada različitih melodija, koje dolaze iz svetskih tradicija i prepliću se sa klasičnom muzikom na Radulovićevoj violini, staroj ravno 160 godina.

Digitalna izdanja Magazina „Etnoumlje” mogu se kupiti na sajtu „Novinarnica”

Radulović u  svim tim raznolikim melodijama pronalazi sebi svojstvenu razigranost i delikatnost. Istovremeno, suptilno istražujući katkad i mračnu mistiku narodne muzike, Radulović spaja narodnu i klasičnu muziku, stvarajući potpuno nove harmonije

. . .

donacija poziv wmas