Mesečinka: Novi spot dua Alice in WonderBand

Alice in WonderBand, jedinstveni sastav iz Srbije, koji plovi vodama world-a i telesne muzike (body music), objavio je 4. decembra na svom Jutjub-kanalu spot za pesmu Mesečinka. Pesmom i spotom najavljuju svoj album Rika Taka, New Balkan Rhythm.

Izvor: Magazin Etnoumlje

Spot za tradicionalnu bugarsku pesmu „Mesechinkaˮ/„Mesečinkaˮ („Изгреяла е месечинкаˮ), koji je prethodna tri dana najavljivao tizer, Alice in WonderBand su snimili u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi, 8. oktobra ove godine. Nastup dua Alice in WonderBand, koji čine Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, dvoje umetnika podjednako sklona i usmerena na ples i muziku, u spotu je koreografski osmislila Višnja Obradović, stalna saradnica.

– „Bila je to jedna vedra oktobarska noć, ali vrlo hladna. Poneli smo ćebad sa sobom i zagrtali se u pauzama snimanjaˮ – kaže za „Etnoumljeˮ Ana Vrbaški – „Ekipa je bila vesela i entuzijastična, a bilo je tu i zabavnih momenata, kao na primer, kada su se Marko i Vedran penjali na bandere da bi ćebetom zaklonili uličnu rasvetu, koja nam je povremeno smetala, ili da pomere javni reflektor kako bismo bili bolje osvetljeni.ˮ

mesečinka

Scena iz spota za pesmu „Mesečinkaˮ (YouTube Printscreen)

Pesma „Mesečinkaˮ, prema Aninim rečima, predstavlja spoj raznih elemenata, predstavljajući, tako, primer pravog world music-a:

– „Mesečinka sadrži u sebi naše korene: od pop i rok muzike, koju smo Marko i ja slušali kao tinejdžeri, do balkanskog i bugarskog melosa, kojem pesma pripada. Spajanjem svega toga mi stvaramo pravi world music. Deonica basa mene neodoljivo podseća na Bitlse, a zvuk Hemond-klavijatura na Dorse.ˮ

Ana, koja je, pomenimo i to, u pesmi odsvirala obe pomenute deonice, rado ističe koliko je Marku i njoj značajno to što je njihova devetnaestogodišnja ćerka učestvovala u snimanju spota, pa i same pesme:

– „Ona je, u pravom smislu, dete novog veka, tako da imamo utisak da ovako osmišljena muzika rezonira sa njenom generacijom. Mi u spotu tragamo za mesečinkom, koju personifikuje Alisa, naša ćerka. Traganje za mesečinom je, zapravo, potraga za onim što je umetnost, tradicija, dobar ukus, dobar vajb, što bi klinci rekli. Kao umetnici, stalno smo u potrazi za nečim neuhvatljivim, što treba da ima korene i u tradiciji, ali gde mi treba da donesemo i nešto originalno i inovativno.ˮ

alice in wonderband mesečinka

Scena iz spota za pesmu „Mesečinkaˮ (YouTube Printscreen)

Reditelj spota je Goran Vujičin, dok iza produkcije stoji novosadski „MrV productionˮ.

U snimanju spota, iza kamere je stajao Stanislav Kralj, za svetlo je bio zadužen Vedran Šantić, dok je frizer-stilista bio Budislav Vlajkov ispred Studija lepote „Beasticˮ iz Novog Sada, sa asistentkinjom Tanjom Vujičin.

Podsetimo se intervjua, koji je sa Anom Vrbaški, za „Etnoumljeˮ, uradio Oliver Đorđević

Predstojeći album Rika Taka New Balkan Rhythm biće i debi za Alice in WonderBand. Svojevremeno, duo je snimio nezvanično, samizdat izdanje U potrazi za belim zecom, čije su se numere našle na nekoliko kompilacija, pa tako i na jednoj u izdanju WMAS Records-a. No, taj nezvanični ili, kako kažu Ana i Marko, „nulti prvenacˮ, sada je „daleko od ove, novije estetikeˮ.