Nova „Muzička bašta”

Otvaranje nove sezone! Pred nama je serija koncerata Muzička bašta u dvorištu Rančićeve kuće u organizaciji Centra za kulturu Grocka. Prvo muzičko-baštensko veče je zakazano za petak, 18. jun 2021, sa početkom u 20 časova, kada će nastupiti Svetlana Spajić i Bokan Stanković. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Izvor: Magazin Etnoumlje

Svetlana Spajić i Bokan Stanković, festival Todo Mundo (foto: Stanislav Milojković)

Uz nadu da je ovo stvarno taj dugo očekivani novi početak i da se period bez koncerata neće ponoviti, u Grockoj zvanično počinje ovogodišnja serija koncerata pod nazivom Muzička bašta 2021.

Kao i tokom prethodnih godina (osim prošle, kada serija nije održana zbog pandemije), Centar za kulturu Grocka organizuje koncerte u okviru serije sa profilisanim konceptom, koji publici donosi žanrovsku raznovrsnost, generacijske i stilske razlike među muzičarima, pri čemu su autorski pristup i multikulturalnost neke od najvažnijih odlika programa.

serija koncerata

U prekrasnom ambijentu dvorišta Rančićeve kuče, stare već dva veka, nastupali su i nastupaće gosti iz zemlje i regiona, a publici se kao vid muzičke edukacije i popularizacije muzike, predstavljaju autori i sastavi različitih žanrova, nedovoljno zastupljeni u medijskom i javnom prostoru, sa akcentom na autentičnom, etno i autorskom izrazu.

Skoro svakog petka uveče, počev od 18. juna do kraja jula, biće održano ukupno šest koncerata. Nakon pauze u avgustu program će biti nastavljen radionicama i koncertima u septembru.

Ovogodišnju koncertnu sezonu pred publikom, uz poštovanje svih predviđenih zdravstvenih mera, otvoriće duo Svetlane Spajić i Bokana Stankovića.

Ovo dvoje tradicionalnih umetnika su i u svetu priznati pronosioci tradicionalne srpske muzike. Nastupali su na skoro svim kontinentima.  Bokan – kao vodeći član orkestra Gorana Bregovića, a Svetlana sa svojom Pjevačkom družinom, ali i u okviru multimedijalnih i pozorišnih saradnji sa umetničkim veličinama poput Marine Abramović i Boba Vilsona.

serija koncerata

Bokan Stanković i Svetlana Spajić, Đavolja varoš, 2020 (promotivna fotografija)

Svetlana Spajić peva srpske tradicionalne pesme, ali i sarađuje sa muzičarima iz drugih žanrova, dok Bokan Stanković svira brojne tradicionalne duvačke instrumente iz istočne Srbije (gajde, diple, duduk…).  Bokan ujedno i peva, uglavnom baš sa Svetlanom, mada nedovoljno često, upravo zbog svojih obaveza sa Bregovićevim orkestrom.

Recenzija albuma „Tradicionalna svirka na svrljiškim gajdama, duduku i okarini iz istočne Srbijeˮ Bokana Stankovića

Publika će sutra imati priliku da ih čuje u različim vokalnim ili vokalno-instrumentalnim spojevima. Pre koncerta će, u Rančićevoj kući, biti otvorena samostalna izložba grafika i slika Razgovor s prirodom primenjene umetnike Zorice Đorđević Mitrović.

Još jedan etno-događaj u junu mesecu (25. 6) jeste nastup dua Alice in WonderBand. Ovaj umetnički i životni par čine Ana Vrbaški i Marko Dinjaški. Njihov nastup se može okarakterisati kao performans, spoj plesa, muzike, ali pre svega kao telesne perkusije, jer sve zvukove koje ćemo čuti umetnici proizvode na sopstvenom telu.

O spotu i pesmi „Mesečinka” dua Alice in WonderBand

Nastavak world music priče u okviru serije Muzička bašta pripada Triju Balkan Strings (2. jul). Starčevići, otac i dva sina već godinama neguju svoj autorski pristup world/sving/fjužn podžanru. Oni su jedan od domaćih sastava sa izuzetno velikim brojem nastupa van Srbije. Pre nekoliko meseci su objavili album Via Danube, koji će promovisati na koncertu u Grockoj.

Recenzija albuma „Via Danubeˮ Trija Balkan Strings

Još jedan sastav će iskoristiti nastup u Grockoj za promociju svog najnovijeg albuma. Iskon, grupa nastala pre 20 godina u Subotici, a koju danas čine muzičari iz Subotice, Novog Sada, Rume, Sremskih Karlovaca i Beograda, prošle jeseni je objavila treći album Prsten mladoženjski.

Zbog pandemije i nemogućnosti održavanja koncerata, album još uvek nije koncertno promovisan pred publikom. Njihov nastup u Grockoj je zakazan za 9. jul.

Recenzija albuma „Prsten mladoženjski” grupe Iskon

Program Muzičke bašte je u dobroj meri koncipiran tako da domaćim umetnicima pruži priliku da predstave svoje nedavno objavljene radove. Tako će i EJO/Ethno Jazz Orchestra (Čačak, Subotica, Kosovska Mitrovica, Ruma), čiji se debi-album Ptice (PGP RTS) očekuje uskoro u prodaji, imati pravu priliku za promociju, u Grockoj, 23. jula.

ejo

EJO – Ethno Jazz Orchestra (foto: Ivana Čutura)

Julska serija koncerata se završava 30. jula nastupom sastava Ana & The Changes, sve traženije beogradske rok grupe, koju predvodi pevačica, gitaristkinja i kompozitorka Ana Ćurčin.

Poklonici Magazina „Etnoumlje” i portala World Music asocijacije Srbije mogu da očekuju poneki tekstualni ili foto-izveštaj sa koncerata iz Grocke, a o programu koji Centar za Kulturu sprema za septembar pisaćemo na vreme.

Inače, u Srbiji će septembar biti world music mesec, jer se očekuje održavanje bar četiri world music festivala…

. . .