Bokan, Svetlana i Družina: Onlajn koncert na lokalitetu Đavolje varoši

U vreme kad su onlajn koncerti dominantni, prava ekskluziva će biti nastup dvoje eminentnih sprskih muzičara, Svetlane Spajić i Bokana Stankovića, uz podršku Svetlanine Pjevačke družine. Njihov onlajn koncert na lokalitetu Đavolje Varoši biće emitovan u četvrtak, 17. decembra u 20 časova na striming platformi DICE.

Izvor: WMAS

đavolja varoš koncert

Bokan Stanković i Pjevačka družina Svetlane Spajić, Đavolja varoš, 2020 (promotivna fotografija)

Pjevačka družina Svetlane Spajić je nastala 2009. godine u Beogradu. Od samog osnivanja stiče ugled u svetu. Repertoar grupe je raznovrstan („od Kninske do Timočke Krajine”, kako kaže Svetlana Spajić), a čine ga pesme sa prostora na kojima Srbi žive ili su nekada živeli. Posebno mesto zauzimaju zaboravljene i gotovo u potpunosti iščezle pevačke tehnike i forme.

Svetlana Spajić je sarađivala sa mnogim svetskim umetnicima, a zajedno sa Pjevačkom družinom učestvovala je u predstavi Život i smrt Marine Abramović velikog američkog reditelja Roberta Vilsona. Svakako najzaposlenija domaća pevačka grupa, nastupala na četiri kontinenta, a sama Svetlana je predavač i prenosilac tradicije.  Svetlanina predavanja i radionice su deo festivala širom sveta, a pre samo mesec dana je seriju njenih onlajn radionica pratilo preko 150 pevača iz celog sveta.

pjevačka družina na festivalu todo mundo

Pjevačka družina Svetlane Spajić na festivalu „Todo Mundo”, Kolarac, 2019 (foto: el gvojos)

Tokom ove godine Svetlana je započela oš jedan od nekoliko projekata u kojima se kombinuje tradicionalno srpsko pevanje sa inovativnom muzikom, ovaj put sa berlinskim duom GORDAN, a zajednički album će biti objavljen sledeće godine.

Bokan Stanković jedan je od najboljih srpskih tradicionalnih svirača na duvačkim instrumentima (gajde, duduk, okarina, truba) i vodeći gajdaš svoje generacije. Kroz svoje izvođaštvo, on ne neguje samo muziku istočne Srbije, već se trudi da održi tradiciju u mnogim njenim oblicima: tradicionalnu vokalnu muziku, posebno pevanje na bas, narodne plesove iz istočne Srbije, narodnu nošnju i druge predmete. Pod etiketom World Music asocijacije Srbije, WMAS Records, oktobra 2019. godine je objavljen album Bokan Stanković: Tradicionalna virka na svrljiškim gajdama, duduku i okarini iz istočne Srbije.

Svetlana i Bokan sarađuju već više od 20 godina, a kuća WMAS Records je 2013. godine objavila album Svetlana Spajić i Bokan Stanković – uživo na Festivalu Todo Mundo.

Spomenik prirode, Đavolja Varoš nalazi se na jugu Srbije i sastoji od dva prirodna i retka fenomena u svetu zemljanih figura, kao specifičnih oblika reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom.

Ovo će biti prvi put da je jedna inostrana platforma, na kojoj su do sada koncerte održali Nik Kejv, Kajli Minog, Bjork i mnogi drugi muzičari, pokazala interesovanje za koncert tradicionalne muzike sa naših prostora.

đavolja varoš

Bokan Stanković i Svetlana Spajić, Đavolja varoš, 2020 (promotivna fotografija)

Nastup Pjevačke družine Svetlane Spajić i Bokana Stankovića u Đavoljoj Varoši biće jedinstveno i izuzetno iskustvo. Ako želite da čujete avangardu predaka ukorenjenu u balkansku tradiciju, i to u jednom od najslikovitijih prirodnih lokaliteta u Evropi, ovaj koncert treba da bude na vašoj listi događaja.

Cena ulaznice za onlajn koncert je 10 evra, a može se kupiti preko DICE platforme.