ZUM ČOČEK IZ KRAJINE

Spot za numeru Zum čoček, objavljen 30. jula 2020. na YouTube kanalu RaleBiser, bacio je svetlo na relativno novo, mlado žensko ime u ovdašnjem trubačkom svetu – Anamariju Danilović, rodom iz Negotina.

Izvor: Magazin Etnoumlje

Ideja o Zum čočeku je potekla od Vojkana Njegušića, iskusnog muzičara iz Negotinske Krajine, koji se potpisuje kao autor numere, a uz to je zadužen i za deonicu harmonike. Melodiju koja mu se vrzmala po glavi, odsvirao je Anamariji Danilović, naišavši na njeno bezrezervno odobravanje.

Vanredno stanje, nastalo usled pandemije korona virusa, Vojkan, Anamarija i ostali iz ekipe, iskoristili su za vežbanje i studijsko snimanje, nakon čega je brzo usledio i video snimak.

Materijal je snimljen u studiju Saše Badrkića, koji je bio zadužen i za aranžman, dok je sam spot snimao, režirao i producirao Miroslav Rajičić (RaleBiser).

anamarija danilović

Anamarija Danilović, 2020 (foto: Miroslav Rajičić)

Anamarija Danilović (1997) potiče iz muzičke porodice, blisko povezane sa instrumentima poput kontrabasa, gitare, klarineta, ali i trube (svirao ju je pradeda Jovan Danilović). Srednju muzičku školu je završila u Negotinu. Tokom dugog niza godina bila je đak legendarnog krajinskog trubača, profesora, ali i odličnog poznavaoca tradicionalne muzike, Mileta Paunovića (1955 – 2015).

„Ovo je moja prva saradnja sa Vojkanom, a ujedno i moje prvo pravo sviračko iskustvo kad je o ovoj vrsti muzike rečˮ – kaže za „Etnoumljeˮ Anamarija – „Pre mesec dana sam završila Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i do sada sam bila fokusirana samo na klasičnu muziku, mada sam odrasla u Timočkoj Krajini, gde se na sve strane mogu čuti vlaške, rumunske, bugarske melodije. Pa, i sama truba u ovim krajevima ima izuzetno uporište, što su, nažalost, mnogi zaboravili, doživljavajući trubu kao najkarakterističniju za jug Srbije.ˮ

zum čoček

Ekipa na snimanju spota za Zum čoček, 2020 (foto: Miroslav Rajičić)

Spot za Zum čoček je nastao, takođe, u periodu vanrednog stanja, i to na železničkoj stanici u selu Tamnič, kraj Negotina, koja je pripadala prvoj železničkoj pruzi u dolini Timoka, tzv. Belgijskoj pruzi (s kraja 19. veka).

Lokacija je brižljivo birana, sa jasnom namerom da se izbegnu prelepe, ali isuviše korišćene tačke u Krajini, kao što su Vratnjanske kapije, Rajačke pimnice, Mokranjske stene… Zum čoček-tim je pokušao da nađe nešto drugačije, da „otkrijeˮ neko manje poznato, a podjednako atraktivno mesto. Prisetili su se železničkih stanica, obišli ih nekoliko, ali je ova u Tamniću bila najupečatljivija, iako, nažalost, napuštena.

anamarija & vojkan zum čoček

Anamarija Danilović, 2020 (foto: Miroslav Rajičić)

Otkud naziv Zum čoček? Motiv treba tražiti u zvuku harmonike na tzv. prelazima, tačnije, na dva mesta gde harmonika sama svira male triole na kratkom mehu, a što podseća na zujanje. Pritom, zujanje deluje i kao tutnjanje voza, tako da su, očigledno, razni elementi uvezani u suvislu celinu.

„Pojam čočeka je vezan za jug Srbije, a ova pruga je bila vezana i funkcionisala je na relaciji Niš – Prahovoˮ – dodaje Anamarija na temu spoja čočeka, železničke pruge, juga i severoistoka Srbije, zujanja, zuma itd.

„Etnoumljeˮ se nada da će nakon ovog uspešnog, poletnog, veselog prvenca, duo Anamarija & Vojkan nastaviti saradnju i obradovati nas novim muzičkim i audio-vizuelnim ostvarenjima.