DJ BRANSKI (DUBIOZA KOLEKTIV) URADIO REMIKS DŽAMBOVE PESME

Upravo se pojavio još jedan u seriji remiksa pesama sa novog albuma makedonskog sastava Džambo Aguševi Orchestra. Jutros je remiks „Old Bazaar Groove” objavljen na različitim muzičkim platformama, a u popodnevnim časovima je osvanuo i spot na YouTube-kanalu Džambo Aguševi Orchestra.

Izvor: Magazin Etnoumlje

Nakon britanskog di-džeja Džej-Stara (DJ Jstar) i bugarskog producenta Kotaraškog (Kottarashky), Džambove pesme se dohvatio njegov stari saborac i prijatelj DJ Branski (Brano Jakubović), jedan od osnivača grupe Dubioza Kolektiv.

Tema „Old Bazaar Groove” je za njega bila najinspirativnija, pa je sam dodao ritmove i deo teksta, a koji pevaju, naravno, Almir Hasanbegović i Adis Zvekić, vokalni deo Dubioze.

DJ Branski uskoro obeležava 25 godina rada kao di-džej i krajnje je vreme da objavi još jedan remiks album, budući da je od izdanja Operacija Diskobajagi prošlo više od deset godina.

dj branski

Brano Jakubović/DJ Branski (foto: Vedran Mujagić)

Ovo je samo nastavak zajedničkih akcija, u kojima nekad učestvuju oba benda u kompletu, dok u pojedinim slučajevima samo trubač Džambo gostuje na albumima i koncertima Dubioze.

Saradnja je počela zajedničkim nastupom na festivalu „Welcome in Tziganie” u Francuskoj, 2014. Nastavljena je na prethodnom albumu Orkestra Džambo Aguševi Brass Like It Hot (ARC Music), na kojem je trubački orkestar obradio Dubiozin hit „Boom”, čiji je autor upravo Brano Jakubović.

Na mnogim koncertima Dubioza Kolektiva, kao gost se pojavljivao Džambo Agušev, pa je bilo prirodno da se pojavi i u studiju i snimi svoje trubačke bravure za albume Happy Machine (2016) i #fakenews (2020) bosanskog sastava.

Ali, ovo drugarstvo ne prestaje kada se siđe sa bine ili izađe iz studija. Onda kada je „gusto” –   priskaču jedni drugima u pomoć (Vedran Mujagić je dizajnirao Džambov zaštitni logo, a Džambo je za dva dana spremio 38 Dubiozinih pesama i vozio 1000 km da bi nastupio sa drugarima u Rijeci.

džambo & dubioza

Džambo Agušev i Dubioza Kolektiv (iz arhive Džambo Aguševi Orchestra)

I za Dubioza Kolektiv i za Džambo Aguševi Orchestra, ovo je trebalo da bude sjajna godina. Dubioza je objavila #fakenews« (Menart), na kojem je gostovao (među ostalima) još jedan prijatelj benda, Manu Chao. Grupa je hvatala zalet za brojne festivale na kojima su planirani kao hedlajneri.

Takođe, makedonski trubački orkestar je svoj novi album Brasses For The Masses (Asphalt Tango Records) trebalo da promoviše na koncertima širom Evrope.

Koncerti su otkazani ili pomereni za bolja vremena. Iako se u dobrom delu Evrope koncerti polako vraćaju u život, na njima ne mogu svirati bendovi iz BiH, Makedonije i Srbije, jer je ovde virusu dopušten povratak na velika vrata. No, i to će proći.

Ono što nas dodatno kopka jeste kako će svaki od ova dva sastava zasebno, ali i skupa, smestiti pesmu „Old Bazaar Groove” u svoj koncertni repertoar… To je deo onog finog iščekivanja povezanog sa muzikom.