Sitar sešn uživo i za našu publiku

Klaus Falšlunger, austrijski umetnik na sitaru i kompozitor, održaće 11. jula, sa početkom u 21 čas, onlajn koncert koji će imati priliku da prati i publika u Srbiji.

klaus falschlunger

Klaus Falšlunger (foto: Leo Fellinger)

Austrijski umetnik Klaus Falšlunger (Falschlunger) pripremio je u prethodnim nedeljama seriju lajv strim koncerata pod nazivom Saturday Night Sitar Session, u kojima predstavlja duo i trio programe sa različitim muzičarima.

Za 11. jul je planiran njegov nastup sa Klemensom Rofnerom (Clemens Rofner) na električnom basu i Kristijanom Unzinom (Christian Unsinn) na bubnjevima. Trojica virtuoza će „prošetatiˮ kroz muzičke hemisfere Istoka i Zapada. Oni će predstaviti originalne kompozicije sa Falšlungerovog albuma Rare Moments, kao i dela Vernera Pirhnera (Werner Pirchner),  Džoa Zavinula (Joe Zawinul) i The Beatles.

Sitar je indijska lauta dugačkog vrata sa 20 žica, čija je rezonantna kutija načinjena od bundeve. Žice se okidaju svojevrsnom trzalicom – specijalnim žičanim nosačem pričvršćenim na kažiprst – koja se zove mizrab. Može se svirati po pragovima (slično kao na gitari ili mandolin), ali se mogu izvući i četvrtstepeni, takozvanom tehnikom „savijanjaˮ.

Poseban zvuk instrumenta nastaje, sa jedne strane, zbog širokog mosta, tako da žice malo „zuje“, kao i pomoću 13 rezonantnih žica koje odjekuju. Smatra se jednim od najtežih instrumenata za sviranje na svetu.

Klaus Falšlunger već 25 godina usavršava svoje sviranje na sitaru, a učio je kod velikih majstora u Delhiju i Varanasiju.

Zahvaljujući Austrijskom kulturnom forumu u Beogradu, i publika u Srbiji se priključuje ovoj seriji koncerata, koja se može pratiti samo uživo.

austrijski kulturni forum u beogradu

S obzirom na činjenicu da se već zakazani koncerti širom Srbije otkazuju, ovo je retka prilika da pratimo uživo koncert i slušamo muziciranje na instrumentu, koji se ne sreće često u koncertnom životu naše zemlje.

Uključimo se u subotu, 11. jula u 21 čas, na OVAJ LINK, i pratimo trojicu izvanrednih umetnika kroz muzički kosmos!